open-navfaktor-logo
search
Istraga još traje
Godišnjica smrti legendarnog argentinskog fudbalera Maradone
Prošla je godina od smrti svjetski poznatog fudbalera Diega Armanda Maradone.
25.11.2021. u 11:38
get url
text

Maradona je preminuo 25. novembra 2020. godine u svom domu u Tigreu, a izvještaj o obdukciji govori da je legendarni fudbaler podlegao od akutnog edema pluća izazvanog hroničnim zatajenjem srca, javlja Anadolu Agency (AA).

Istraga, pokrenuta nakon iznenadne i sumnjive smrti Maradone, i dalje traje.

U okviru istrage, Maradonin ljekar, neurohirurg Leopoldo Luque, psihijatar Agustina Cosachov, psiholog Carlos Diaz, doktorica koordinatorka Nancy Forlini, nadzornik medicinskih sestara Mariano Perroni, te medicinski tehničari Ricardo Almiron i Dahiana Madrid optuženi su za "izazivanje smrti" argentinske legende.

Ukoliko se istraga, u kojoj je saslušano 80 ljudi, uključujući i Maradoninu rodbinu, pretvori u suđenje i optužene sud proglasi krivima, ovi ljudi bi mogli biti osuđeni na kaznu od osam do 25 godina zatvora.

U izvještaju ljekarske komisije, koju čini 20 stručnjaka koji u okviru istrage istražuju Maradoninu smrt, navedeno je da je medicinska njega legendarnog fudbalera bila nedovoljna i da je njegovo zdravlje "prepušteno sudbini".

Maradona ima pet nasljednika, uključujući mlađeg sina Diega Fernanda Maradonu, Janu Maradonu, Diega Maradonu mlađeg, Gianninu i Dalmu Maradonu, koju je usvojio 2016. godine.

Uz dogovor nasljednika argentinskog fudbalera, Maradonina dva imanja, vozila i lične stvari bit će ponuđeni na aukciji 19. decembra kako bi se isplatili njegovi dugovi i troškovi.

Na aukciji, koja će biti otvorena za međunarodno učešće, svoje nove vlasnike naći će i posebni predmeti poput pisma koje je nekadašnji kubanski predsjednik Fidel Castro uputio Maradoni, potpisani dresovi, fudbalske lopte i satovi.

Svjetski poznati fudbaler Maradona, čija je smrt bila među najvažnijim događajima 2020. godine, sahranjen je pored svojih roditelja na groblju Bella Vista u provinciji Buenos Aires.

Maradona je rođen 30. oktobra 1960. godine u Buenos Airesu. Tokom blistave karijere igrao je za Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelonu, Napoli, Sevillu, Newell's Old Boys. Karijeru je okončao u Boca Juniorsu 1997. godine. Bavio se i trenerskim poslom, a najozbiljniji angažman imao je od 2008. do 2010. godine kada je vodio reprezentaciju Argentine.

Sa nacionalnim timom Argentine kao igrač je postao svjetski prvak 1986. godine u Meksiku. U dresu reprezentacije odigrao je 91 utakmicu i postigao 34 gola. Nastupio je na čak četiri svjetska prvenstva: 1982. u Španiji, 1986. u Meksiku, 1990. u Italiji i 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.