open-navfaktor-logo
search
Sastanak ljutih rivala
Grad Mostar pomaže organizaciju gradskog derbija, Veležu 400 ulaznica
Sastanak je organizovan s ciljem da se predstojeći susret ljutih gradskih rivala organizira na odgovarajućem nivou
22.07.2019. u 11:31
get url
text

Povodom predstojećeg gradskog derbija, između HŠK Zrinjski i FK Velež koji se igra u nedjelju na stadionu Pod Bijelim brijegom u prostorijama Sportskog saveza Mostara održan je sastanak predstavnika klubova, Grada Mostara i MUP-a HNK.

Sastanak je organizovan s ciljem da se predstojeći susret ljutih gradskih rivala organizira na odgovarajućem nivou, uz poduzimanja svih sigurnosnih i organizacijskih mjera od strane policije i klubova.

- Nedjelja je dan sporta u Mostaru, jer se taj dan održavaju skokovi sa Starog mosta i odigrava se gradski derbi. Želja nam je da taj dan prođe u najboljem redu i miru, da nam sportisti prezentuju praznik sporta u najboljem svjetlu, da navijači uživaju - kazao je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Istaknuo je i kako Grad Mostar, da bi se sigurnost što više izrazila, pomaže klubovima i finansijski.

-Mi smo donijeli odluku da s 5.000 KM pomognemo domaćinu za pojačane mjere sigurnosti i 3.000 KM za organizirani prijevoz gostujućih navijača. Danas smo razgovarali o svim mogućim pojedinostima. Ono što je sigurno da će klubovi imati mogućnost dolaska gostujućih navijača do pet posto kapaciteta stadiona, dobit će ulaznice koje će biti evidentirane na ime i prezime. Policija će uraditi sve sigurnosne provjere - naglasio je Bešlić.

Gradonačelnik Mostara je poručio da provokacijama nije mjesto na stadionu, da građani Mostara, koji nisu ljubitelji sporta, ne smiju biti taoci nekih nemilih scena, te zbog čega Grad poduzima sve potrebne mjere da do toga ne dođe.

Bešlić je naglasio kako Grad Mostar pomaže i organizaciju Skokova sa Starog mosta, pa je preko Sportskog saveza dato 5.000 KM za pomoć u organizaciji.

-Sve ono što je kvalitetno i vrijedi u sportu Mostara mi podržavamo i želimo to i dalje raditi - poručio je.

Utakmica Utakmica 2. kola Premijer lige BiH između Zrinjskog i Veleža igra se u nedjelju u 20 sati na stadionu Pod Bijelim brijegom.

Velež se osvajanjem prvog mjesta u Prvoj ligi FBiH vratio u društvo najboljih bh. klubova za što velike zasluge ima predsjednik Šemsudin Hasić, kojemu će ovo prvi gradski derbi u Premijer ligi.

- Otkako sam na čelu Veleža, ovo je prvi ligaški derbi i zaista bih volio da svi mi koji imamo neke kontakte lične, da ih podignemo na jedan veći nivo, te da počnemo funkcioniramo kao klubovi i zajednica na taj način da uvažavamo jedni druge, i to razumijevanje pokušamo u nedjelju prenijeti na utakmicu, kako ova utakmica ne bi bila utakmica visokog rizika, nego jedan pravi sportski susret i praznik - naglasio je Hasić, te naglasio da se nada da će poslije jedne ili dvije utakmice preći na otvoreno navijanje i dijeljenje tribine što je svakako budućnost ovoga grada.

- Ne možemo vječno ostati zarobljeni u navijačkim kavezima - poručio je Hasić.

Glasnogovornik Zrinjskog Mario Pandža je dodao kako ovo nije ni prvi ni posljednji gradski derbi tako da svi imaju iskustva u organizaciji utakmice.

- Uvjereni smo da će svi akteri u organizaciji svoj dio posla odraditi kvalitetno, i da će sve proći u najboljem redu. Mi ćemo biti dobri domaćini kao i svima, tako da se radujemo prvom derbiju nakon tri godine - kazao je Pandža.

Svi učesnici sastanka pozvali su navijače na primjereno i sportsko bodrenje, te uzdržavanje od bilo kakvih provokacija ili nereda. Zaključeno je, kako se navodi, i da predstavnici uprave oba kluba obave razgovore s navijačima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.