open-navfaktor-logo
search
Pred Kostariku
Gradonačelnik Zenice ugostio delegaciju Fudbalskog saveza BiH
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović ugostio je danas delegaciju Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, na čelu s novim predsjednikom Vicom Zeljkovićem.
26.03.2021. u 15:35
get url
text

Seniorska reprezentacija BiH sutra u tom gradu, sa početkom u 18 sati, na stadionu Bilino polje igra prijateljsku utakmicu protiv Kostarike. Kasumović je istakao kako su razgovarali o tri teme, te da su se usaglasili oko svih tema. Jedna je, kazao je, nastupi državne reprezentacije u Zenici; druga je proširenje Trening centra FSBiH u Zenici, te situacija oko NK Čelik.

- Kada je predsjednik izabran, ja sam čuo izjavu da će praviti nacionalni stadion. Ispred građana Zenice i Gradske uprave, predložio sam da je Grad spreman dati stadion Bilino polje da bude nacionalni stadion reprezentacije BiH - kazao je Kasumović, koji je najavio neke radove na rekonstrukciji zeničkog stadiona.

Zeljković je najavio kako je i ovaj sastanak nova stranica u odnosima FSBiH i Gradske uprave Zenica.

- Mislim da smo imali jako konstruktivan razgovor i da smo "spustili zavjesu" na neke stvari koje su se dešavale u prošlosti. Gledali smo u vrijeme koje dolazi ispred nas. Utakmica sa Kostarikom, koju igramo u Zenicu, pokazatelj je da, polako, vraćamo stvari u normalu - kazao je Zeljković, koji je također potvrdio usaglašenost stavova o saradnji.

- Naše će opredjeljenje će biti da Zenica bude domaćin svih utakmica, pogotovo kvalifikacionih, jer, u ovom momentu, sam stadion ispunjava najviše uvjete koje traže UEFA i FIFA - najavio je Zeljković, koji je istakao i kako je danas prvi put čuo ideju o nacionalnom stadionu Bilino polje te da će biti ozbiljno razmatrana.

- Što se tiče samog nacionalnog stadiona, to je vrlo kompleksna i zahtjevna priča, koja, prije svega, jako puno košta. Potrebna je šira podrška za jednu takvu priču. U vremenu koje predstoji, treba detaljno da se analizira ta stvar i da se vidi finansijski šta donosi, koliko košta i koji su, poslije toga, benefiti te na koji način, možda, možemo da iskoristimo postojeće stadione ili da se zadržimo u pravcu izgradnje nacionalnog stadiona. To je kompleksna i ozbiljna tema, nije tema za "presjecanje u trenutku, u sekundi" - kazao je Zeljković.

Konkretne aktivnosti i plan postoji i za Trening centar FSBiH, koji će biti upotpunjen s dva nova terena te prošireni i smještajni kapaciteti, kako bi što bolje služio svim nacionalnim selekcijama. Za sve radove postoji i idejno rješenje, a preostaje još da se riješe "neke stvari oko zemljišta".

- Proširenje bi dodatno otvorilo i mogućnost, možda, za otvaranje centra za neke komercijalne svrhe, u vidu kada za to ima prostora. Vidio sam dobru volju po tom pitanju u Gradu Zenici i siguran sam da ćemo, u vremenu ispred nas, uraditi dobre stvari i nastaviti da razvijamo postojeći centar - najavio je Zeljković.

Savez će, napominje, pomoći u skladu sa svojim mogućnostima i da se Čelik opravi nakon istupanja u Kantonalnu ligu ZDK. Sastanku je prisustvovao i novi predsjednik N/FS Zeničko-dobojskog kantona Muris Jabandžić, koji je i novi član Izvršnog odbora FSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.