open-navfaktor-logo
search
Sve manje vremena
Grbavica otpala, dva stadiona u igri: Savez uskoro odlučuje gdje će Zmajevi ugostiti Italiju
Izabranici Roberta Prosinečkog svakako će imati veliku podršku, gdje god da se ovaj meč bude igrao
06.07.2019. u 19:33
get url
text

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine ima rok do 15. jula da Evropskoj fudbalskoj federaciji (UEFA) prijavi stadion na kojem će 15. novembra ugostiti Italiju u pretposljednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Iz "utrke" je otpala Grbavica, ali nije isključeno da nekadašnje svjetske i evropske prvake ugostimo u Sarajevu. Druga opcija je Zenica, odnosno stadion Bilino polje, na kojem ćemo igrati narednadva domaća meča - 5. septembra protiv Lihtenštajna i 12. oktobra protiv Finske. 

"Zmajevo gnijezdo", kako mnogi nazivaju Bilino polje, najrealnija je opcija da bude domaćin i duela protiv Italije. Jer ni jedan drugi stadion u našoj zemlji ne ispunjava uvjete za utakmicu A kategorije (što su ranije potvrdili i iz Saveza).

Međutim, postoje neke opcije da to bude i Koševo, a na tome su "infrastrukturnir eksperti" iz N/FSBiH radili u zadnje vrijeme.

No, da bi Koševo dobilo zepelo svjetlo za susret sa Italijom potrebno je uraditi još mnogo toga. Među glavnim uvjetima su obnova travnjaka, osiguravanje prostora za medije, te instaliranje brojčanike na ulazu na stadion. Također, morale bi se urediti i svlačionice.

S obzirom na to da će na Koševu ovog ljeta Sarajevo igrati evropske utakmice, a do meča sa Azzurrima je četiri mjeseca, teško je očekivati da će se pronaći slobodan termin za rekonstrukciju terena... Stoga, najrealnija opcija je da ćemo Italijane ugostiti na Bilinom polju, što znači da će i Savez za ulaznice zaraditi mnogo manje novca (kapacitet Bilinog polja 12.000, a Koševa 34.500).

A Zmajevi će svakako imati veliku podršku, gdje god da se ovaj meč bude igrao. Na Bilinom polju bi bilo manje publike, ali daleko od toga da atmosfera neće biti usijana, kakva je bila i uvijek do sada. U nekim situacijama bolja nego pred dobrano popunjenim koševskim tribinama... 

Nakon četiri kola u Grupi J naša reprezentacija zauzima peto mjesto sa četiri osvojena boda (pobjeda protiv Armenije, remi sa Grčkom i porazi od Finske i Italije).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.