open-navfaktor-logo
search
Skupština u junu
Hajduk mora promijeniti ime zbog toga što su se Hrvati odrekli riječi "šport"
AUTOR: Faktor/Index.hr
30.04.2024. u 14:55
get url
text
Splitski Hajduk je uputio službeni poziv dioničarima kluba za učestovanje na glavnoj Skupštini društva koja će se održati 6. juna u kinodvorani na stadionu Poljud. Podsjetimo, Hajduk djeluje kao sportsko dioničko društvo od 2009. godine, kada je završeno preoblikovanje kluba iz udruženja građana.
Najveći vlasnički udio u klubu ima Grad Split, koji je vlasnik 65,9 posto dionica, a drugi najveći udio ima Udruženje Naš Hajduk, koja u vlasništvu drži 30,6 posto dionica.
Na glavnoj skupštini mogu sudjelovati sve fizičke i pravne osobe koje su vlasnici barem jedne dionice kluba. Uz službeni poziv, prezentiran je dnevni red skupštine, pa će tako biti prezentirano izvještaj Uprave društva o stanju i poslovanju kluba u 2023. godini i izvještaj Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru vođenja poslova društva za 2023. godinu.
Zanimljiva je stavka dnevnog reda navedena kao "donošenje odluke o izmjeni naziva društva". Ne radi se ni o čemu dramatičnom, nego Hajduk mora uskladiti službeni naziv kluba sa Zakonom o sportu koji je stupio na snagu 1. januara 2023. godine, piše Index.hr.
Naime, službeni naziv kluba je "Hrvatski nogometni klub Hajduk Split, športsko dioničko društvo za športske djelatnosti", a novi Zakon o sportu je napustio upotrebu riječi "šport" i koristi isključivo "sport". Iz tog razloga se mora donijeti formalna odluka o promjeni naziva kluba u "Hrvatski nogometni klub Hajduk Split, sportsko dioničko društvo za sportske djelatnosti". Prema Statutu kluba, odluka o promjeni naziva se može donijeti samo većinom od više od 95 posto dioničara društva.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.