open-navfaktor-logo
search
Opća pobuna
Haos u Njemačkoj: Navijači prekinuli dvije utakmice, ne sviđa im se jedna odluka
Utakmice 21. kola Bundeslige Union Berlin - Wolfsburg i Borussia Monchengladbach - Darmstadt prekinute su tokom prvog poluvremena zbog protesta navijača.
10.02.2024. u 17:24
get url
text

Publika u Njemačkoj već nedeljama iskazuje nezadovoljstvo zbog odluke DFL da se odluči na sklopanje "strateškog partnerstva" sa eksternim investitorima u sferi marketinga, zarad maksimizacije profita.

Kako piše Sport Klub navijači Uniona su prekid izazvali ubacivanjem teniskih loptica na teren. A onda novi prekid uslijedio je i od gostojućih navijača Wolsfburga. Meč je nastavljen, poslije više od 20 minuta prekida.

Igra je prekinuta u 27. minutu, susret je poslije nešto duže pauze nastavljen, ali su navijači ponovo izazvali prekid. Jer, ne žele dozvoliti da se omogući strancima ulaganje u njemački fudbal. Dugo su trajali pregovori, a meč je na kraju nastavljen.

Zbog identičnog razloga prekinuta je i utakmica Borussia M'Gladbach - Darmstdat, ali je vrlo brzo nastavljena.

U decembru je na sastanku klubova Bundeslige i Cvajte donijeta dluka za saradnju sa eksternim investitorima, sa kojima će DFL pregovarati ne bi li razvio marketinšku saradnju.

Investitor bi u tom slučaju prihodovao osam posto novoosnovanog preduzeća tokom naredne dvije decenije. Kada bi se saradnja okončala, regulatorno tijelo njemačke fudbalske piramide bi uz "značajni popust" preuzelo potpunu kontrolu.

Njemački mediji očekuju da investitor doprinese prilivom novca - tačnije sa milijardu eura.

Cilj je unaprediti digitalizaciju i globalnu popularnost njemačkog fudbala. Čak 24 tima su glasali "za", 10 je bilo protiv, a dva suzdržana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.