open-navfaktor-logo
search
Različiti motivi
Hrvatski ljekar objasnio zašto se fudbal treba nastaviti, a razlog nisu samo finansije
Izvršni odbor Nogometnog saveza Hrvatske sutra bi mogao potvrditi tačan datum nastavka takmičenja u HNL-u.
04.05.2020. u 11:42
get url
text

Optimistične najave govore da bi se prvenstvo moglo nastaviti već 30. maja. Sve ovisi od pandemije koronavirusa, a spreman je i "plan B", prema kojem bi hrvatska elita trebala krenuti najkasnije 13. juna. Jasno, na utakmicama neće biti navijača, uz maksimalne mjere zaštite i sigurnosti svih na terenu i van njega.

Ljekar Zoran Bahtijarević je u razgovoru za HRT govorio o različitim motivima za nastavak prvenstva, koji nisu samo vođeni ogromnim finansijskim gubicima.

- Postoje različiti motivi za nastavak prvenstva. U nekim zemljama to su ogromni finansijski gubici zbog izostanka novca od TV prava, što je u Hrvatskoj trenutno manji motiv. Ja nisam pobornik potpunog ukidanja takmičenja i to prvenstveno zbog igrača, jer ako im ukinemo utakmice, pauza će trajati ukupno šest mjeseci, što znači gubitak praktički cijele godine za povratak u formu - kazao je dr. Zoran Bahtijarević, koji je i član Radne grupe Hrvatskog nogometnog saveza.

- Drugi je razlog psihološke prirode jer povratak fudbalu imao bi povoljan efekt na sve nas. I konačno, ono što meni lično nije bitno, ali može biti jedna od nuspojava, jeste to da će one lige koje će se igrati privući veću pažnju cijelog svijeta. To će omogućiti našim klubovima i igračima da se pokažu na puno većoj sceni, iz čega se mogu izroditi i neka druga dobra - konstatovao je Bahtijarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.