open-navfaktor-logo
search
Tajna testiranja
HSV sprema revoluciju u Njemačkoj, navijači se protive
Klub sa Volksparkstadiona želi samostalno paliti pirotehniku na domaćim susretima iako je prema zakonskim odredbama to zabranjeno
13.11.2019. u 15:51
get url
text

U protekloj sezoni 2. Bundeslige HSV je platio 294.000 eura kazni zbog upotrebe pirotehnike od strane navijača ovog njemačkog velikana.

Da je nekadašnji prvak Evrope kojim slučajem igrao u Bundesligi iznos kazni bio bi skoro duplo veći, a navijači kluba sa sjevera Njemačke i ove sezone na utakmicama svog tima redovno koriste pirotehniku.

Zbog toga se HSV odlučio na zanimljiv potez. Naime, klub sa Volksparkstadiona želi samostalno paliti pirotehniku na domaćim susretima iako je prema zakonskim odredbama to zabranjeno.

Još prije pola godine Hamburger Sport-Verein je u tajnosti testirao dimne bombe na svom stadionu. Ovom testiranju prisustvovao je i ekspert za pirotehniku, ali i vatrogasci, kao i navijači. Između terena i tribina, a jednog od golova, zapaljene su dimne bombe. Naravno, HSV je prije toga dobio potrebnu dozvolu gradske uprave Hamburga, piše Bild. Ovaj list navodi i kako bi nova testiranja trebala uslijediti početkom 2020. godine.

Plan je da na jednom od utakmica proljetnog dijela 2. Bundeslige HSV koristi certificirane dimne bombe. Glavni uvjet za to bit će dobar sportski rezultat, a pirotehnika bi bila korištena isključivo u "sigurnoj zoni", zbog čega klubu navodno ne bi prijetile sankcije DFB-a (FS Njemačke).

Ovi planovi su dogovoreni u saradnji s navijačima, no najvatreniji navijači HSV-a kazali su kako se neće odreći upotrebe pirotehnike jer ona spada u navijačku kulturu. Zbog toga iz kluba u čijem dresu je u prošlosti igralo nekoliko bh. reprezentativaca (Salihamidžić, Barbarez, Bešić, Spahić, Salihović) smatraju kako će im ponašanje navijača samo otežati nastojanja da "legaliziraju" upotrebu pirotehnike, te pozivaju na saradnju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.