open-navfaktor-logo
search
Zmajice završile druge
Igra se u februaru: Samira Hurem zadovoljna nastupom i izborenim baražom za A Ligu nacija
Samira Hurem, selektorica ženske fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, nakon večerašnjeg trijumfa u Zenici protiv Bjelorusije s 1:0 i uprkos činjenici da nisu uspjele osvojiti prvo mjesto u grupi B4 - UEFA Lige nacija B, nije krila zadovoljstvo osvojenim drugim mjestom te osiguranim nastupom u baražu za Ligu nacija A, koji će se igrati u februaru naredne godine.
05.12.2023. u 22:42
get url
text

VEZANI TEKST - Ništa od direktnog plasmana: Zmajice će igrati baraž za Ligu nacija A

S tri pobjede, dva remija i jednim porazom te ukupno osvojenih 11 bodova i gol-razlikom 8:6, Zmajice su prvo izdanje UEFA Lige nacija B okončale na drugom mjestu, iza prvoplasirane Češke, protiv koje su osvojile četiri boda više, te kojoj su u Zenici nanijele jedini poraz rezultatom 1:0, a u gostima odigrale neriješeno 2:2.

- Prije svega, čestitam svojim igračicama. Bio je jedan veliki pritisak jer bio je u pitanju rezultat. One su mlade, vidjeli ste, postigli smo pogodak, fino smo igrali, otvorili... Ali onda se osjetio taj strah. Upravo je to ono što moramo istrpiti, ali svakako svaka čast njima, svaka čast stručnom štabu, podršci, medijima, Fudbalskom savezu BiH...

Ušli smo u ovu Ligu nacija na jedan pravi način i ovo je tim koji obećava jako, jako mnogo - uvjerena je Hurem.

Golovi koje su, nakon vodstva poslije prvog poluvremena, primili u subotu u Kopru za samo tri minute sredinom drugog poluvremena te izgubile od Slovenije, uvjerena je Hurem, "sigurno će nam se, nekada, kasnije vratiti".

- Tim je mlad. Vidjeli smo i večeras taj pritisak koji one imaju, nedostatak kapitenke (Milene Nikolić)... Jednostavno, mislim da je ovo više od onog što smo očekivali.

Da su nas na početku takmičenja pitali da li bismo bili zadovoljni samo ostati u Ligi B, bilo bi to izvanredno. Eto, mi smo otišli i dalje te napravili još veći korak. Tako da nećemo žaliti za tim. Ja više volim da je ovaj mladi tim na ovaj način, pobjedom završio kvalifikacije i da je ovo nešto što je, sigurno, veliki kvalitet za budućnost - kazala je Hurem.

Najavila je kako će u baražu u februaru utakmice odigrati na "visokom nivou". Uvjerena je da će njen tim i u baražu imati podršku kakvu je imao tokom ove jeseni, u svih šest odigranih utakmica, u kojima su svaki put postigle barem jedan gol.

U nedostatku povrijeđenih Marije Aleksić i Andreje Gavrić te zbog žutih kartona suspendirane kapitenice i sa tri gola prvog strijelca tima Milene Nikolić, čast da nova tri boda donese jedinim golom, inače i svojim drugim u ovom takmičenju, imala je mlada Minela Gačanica, koja je u 17. minuti postigla gol za konačnih 1:0.

- Još sam pod nekim utiskom pa, iskreno, ne znam ni šta bih rekla, osim da smo presretne i da sam ponosna na svoj tim. Ovo je jedan ogroman uspjeh. Ostaje žal za tim kiksom, ali ovo je jedan ogroman uspjeh za jedan ovako mlad tim. Svakakao da sam presretna i zbog gola i zbog pobjede, koja ne bi bila moguća bez moje ekipe, koja je nevjerovatna - kazala je Gačanica.

Konačna tabela UEFA Lige nacija B - grupa B4: Češka 13, BiH 11, Slovenija 6 i Bjelorusija 2 boda.

Sredinom ovog mjeseca bit će obavljen žrijeb za februarski baraž, u kojem će bh. timu mogući rivali biti trećeplasirane ekipe iz četiri grupe Lige nacija A.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.