open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EP
Igraju protiv Rumuna: Izraelci ljuti na UEFA-u
Fudbalska reprezentacija Izraela na stadionu Panacho Arena u mjestu Felcsut pored Budimpešte protiv Rumunije igra meč pretposljednjeg kola kvalifikacija za EURO 2024. godine.
18.11.2023. u 21:33
get url
text

Pred meč sa Rumunima nisu zabilježeni incidenti, a kako pišu izraelski mediji Evropska fudbalska federacija (UEFA) ponovo ih je razočarala.

- UEFA nije dopustila Izraelcima da postave neke od transparenata vezanih uz Izraelce, taoce u Gazi. Navijači tvrde da je UEFA unaprijed odobrila parole, ali danas su u zadnji tren poništili odobrenje i zbog toga su ljuti - piše One, dodavši da je među transparentima bio i veliki natpis od 200 metara, težak 60 kilograma na kojem je pisalo "Vratite ih kući".

Stoga su navijači Izraela odlučili ispred stadiona napraviti lutkarsku predstavu kako bi odali počast otetoj djeci u Gazi. Osim toga, istakli su natpise s porukom: "Bebe, muškarci, žene, djeca i starci su zaklani, silovani, ubijani i kidnapovani".

Izraelci ne igraju na domaćem terenu, jer je njihova zemlja 7. oktobra pokrenula nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze poslije prekograničnog napada Hamasa. Zbog toga domaće utakmice moraju igrati van Izraela.

Istovremeno dok se Izraelci žale na UEFA-u, prema posljednjim informacijama najmanje 12.300 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na blokirani Pojas Gaze, uključujući 5.000 djece i 3.300 žena. Broj žrtava koji se odnosi na tijela ispod ruševinama i leševe na ulicama premašio je 6.000, među kojima su 4.000 njih žene i djeca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.