open-navfaktor-logo
search
Predsjednik FIFA-e
Infantino optužio Zapad za licemjerje: Koliko evropskih kompanija zarađuje u Kataru, ko se pobrinuo za radnike?
Prvi čovjek Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Gianni Infantino imao je duže izlaganje u Dohi pred start Svjetskog fudbalskog prvenstva.
19.11.2022. u 11:01
get url
text

On se osvrnuo na sve što se događa oko predstojećeg Mundijala koje u nedjelju počinje utakmicom Katara i Ekvadora.

- Danas se osjećam Kataraninom. Danas se osjećam Arapom. Danas se osjećam kao Afrikanac, kao gej, kao invalid, kao radnik migrant. A nisam ništa od toga. Osjećam se tako jer znam šta znači biti diskriminiran, biti maltretiran kao stranac u drugoj zemlji - kazao je Infantino.

Katar se tokom organizacije prenstva i izgradnje potrebne infrastrukture suočio s teškim optužbama zbog navodno nehumanog postupanja prema radnicima.

- Tužno je što svjedočimo dvostrukim standardima. Evropljani nam daju mnogo lekcija. Ja sam Evropljanin i trebao se izviniti što dajemo lekcije. Koliko evropskih kompanija zarađuje ovdje ili u drugim zemljama u okruženju? Koliko ih se pobrinulo za radnike? Niko. Možda bi manje zaradili da jesu.

- Katar je ponudio mnogim migrantima da zarade deset puta više nego u svojoj zemlji. U Evropi to ne dopuštamo. Dolaze samo rijetki. Kada bi Evropa marila za sudbinu tih migranata...

- Ne možemo zatvarati oči na stvari koje ne funkcnioniraju u Kataru, ali jednosmjerni moral je obično licemjerje. Ovo Svjetsko prvenstvo pomoći će mnogima da otvore oči. Ako vidite nešto pogrešno, obavijestite ih o tome, ali im recite i kako se to može popraviti - govorio je prvi čovjek FIFA-e u jednosatnom monologu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.