open-navfaktor-logo
search
Odgovor na optužbe
Irfan Durić: Moj prijedlog je Sergej Barbarez, Elvedin Begić nije vršio pritisak na mene i Bošnjake
Irfan Durić, predsjednik Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je kako je njegov prijedlog za selektora Zmajeva bio Sergej Barbarez.
04.01.2021. u 17:13
get url
text

VEZANI TEKST - Zmajevi i dalje bez selektora: Zeljković optužuje Begića da je blokirao izbor Peteva

Durić je član Komisije za izbor selektora, a koja je bila jedinstvenog stava da se pred Izvršni odbor FSBiH izađe sa prijedlogom da selektor bude Ivaylo Petev. Pitate se kako, ako je Durić bio Barbareza? Punudio je objašnjenje.

- Bio sam za prijedlog člana Stručne komisije FSBiH Emira Spahića, odnosno da Izvršnom odboru predložimo Barbareza za selektora. Međutim, prilikom glasanja Vico Zeljković, Ivan Beus i Milorad Sofrenić glasali su za izbor Peteva. Pošto su me preglasali, a ranije smo dogovorili da bude konsenzus, iz poštovanja prema njima, onda sam formalno digao ruku pa smo pred IO izašli sa 4:0 u korist Peteva. I da je Begić bio na sjednici bili bismo preglasani što je sada očito - rekao je Durić za Anadolu Agency (AA), dodavši kako je na pomenutom sastanku kazao kako na Izvršnom odboru neće proći obaj prijedlog:

- Potom, na sjednici IO FSBiH nije bilo glasanja, jer je bilo očito da Petev neće dobiti dvotrećinsku podršku. Odlučeno je da se sjednica prekine, obave dodatne konsultacije i zakaže nastavak, te da izaberemo selektora za kojeg će biti svi članovi IO FSBiH, i to u punom sastavu.

Na pitanje, da li su "Bošnjaci dobili instrukcije od Begića da ne glasaju za Peteva i blokiraju njegov izbor", što su nakon sjednice IO tvrdili Zeljković i Sofrenić, Durić je odgovorio da su ovakve optužbe "ishitrene":

- Niko mene ništa nije nagovorio. Jednostavno, kao član Izvršnog odbora imam pravo na mišljenja, a moje mišljenje na današnjoj sjednici IO bilo je da je bolje da izaberemo našeg, domaćeg trenera, u ovom slučaju Barbareza. U narednim danima treba spustiti loptu, obaviti dodatne konsultacije predsjednik i potpredsjednici FSBiH, pa ako treba i predsjednici entitetskih saveza i da jedinstveni, bez preglasavanja, nađemo najbolje rješenje i izaberemo selektora.

Durić, kako je istakao, danas nije mogao reći tačan datum nove sjednice IO FSBiH na kojoj će se birati selektor državnog A tima.

- Ne znam sada kada će biti. Sigurno neće u narednim danima obzirom da idu pravoslavni blagdani. Vjerovatno nakon što prođu. Trebamo ispoštovati da ljudi obilježe svoje blagdane i onda opet sjednemo. Ponavljam, da u miru, bez tenzija, uz uvažavanja svačijeg mišljenja nađemo najbolje rješenje te da odluka članova IO N/FS BiH tada bude 15:0 za nekog od kandidata za selektora - kazao je Durić.

U cijeloj priči zanimljva je još jedna "sitnica". Današnju sjednicu IO zakazao je Milorad Sofrenić, koji je kasnije optužio Begića da remeti rad? Malo nelogično, ako je predsjednik kojem je istekao mandat nije zakazao sjednicu, na kojoj se, zbog porodučnih problema, nije ni pojavio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.