open-navfaktor-logo
search
Konferencijska liga
Iz AZ Alkmaara najavili duel sa Zrinjskim: U Jugoslaviji bili zabranjeni, hrvatski okupator im stadion koristio kao logor
Fudbaleri Zrinjskog sutra započinju svoj put u grupnoj fazi Konferencijske lige.
20.09.2023. u 19:01
get url
text

Plemići će u duelu grupe E dočekati AZ Alkmaar. Nizozemski tim je uoči gostovanja na zanimljiv način predstavio prvaka Bosne i Hercegovine.

Kažu da se radi o hrvatskom klubu u Bosni i Hercegovini, na čijem stadionu još ima rupa od metaka iz proteklog rata, odnosno agresije na našu zemlju.

- Zrinjski je prvi bosanskohercegovački klub koji se plasirao u grupnu fazu nekog evropskog turnira. Priča o klubu koji ima hrvatsko ime i navijačku bazu, ali igra u Bosni i Hercegovini ja zanimljiva - navode iz Alkmaara, objašnjavajući svojim navijačima kraticu "HŠK" i dodajući da klub postoji od 1905. godine.

- Oko 1900. godine nekoliko studenata grada Mostara imalo je ideju o osnivanju sportskog društva za omladinu. U to vrijeme grad je pripadao državi Austro-Ugarskoj. Godine 1905. u dvorani Hrvatskog kulturnog društva Hrvati konačno osnivaju Đački športski klub. Sedam godina kasnije savez je napravio sljedeći korak i fokusirao se na fudbal. Gimnazijski nogometni klub Zrinjski postao je novo ime. Ime Zrinjski potječe od hrvatsko-ugarske obitelji Zrinski, koja se smatra narodnim herojima u Hrvatskoj i Mađarskoj zbog svojih junačkih djela tijekom Otomanskog rata.

Godine 1914. izbio je Prvi svjetski rat i klub nije mogao djelovati tri godine. Naknadno je došlo do fuzije s još jednim klubom iz Mostara koji je također imao hrvatsko podrijetlo. Rođen je klub Hercegovac. Međutim, ovo će ime nestati samo godinu dana kasnije. Godine 1918. stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Grad Mostar je sada potpao pod ovu Kraljevinu i klub je prisilno preimenovan u JŠK (Jugoslavenski sportski klub), u pokušaju da se eliminiraju nacionalne pozadine i stvori jedna Jugoslavija. Klub je bio ponosan na svoje hrvatske korijene i nije ih se htio jednostavno odreći. Godine 1922. uspjeli su obnoviti klub i vratiti mu ime Zrinjski - nastavlja se tekst na stranici AZ Alkmaara.

- Ekipa je više puta bila pobjednik gradskog derbija i učestovala je na raznim turnirima. Takmičenja zapravo još nije bilo. Prvi susret sa Veležom, gradskim rivalom, Mostar imao je 1922. godine. Ova utakmica danas je poznata kao mostarski gradski derbi i jedna je od najnabrijanijih utakmica u zemlji i općenito na Balkanu. Zrinjski je uvijek držao svoje hrvatske korijene pa mu je čak odbijen pristup na turnir 1936. godine. Na dresu kluba bile su hrvatske boje i grb.

Godine 1941. nacistička Njemačka napala je Jugoslaviju i uspostavljena je Nezavisna Država Hrvatska, uz odobrenje Adolfa Hitlera. Tu fašističku državu činile su današnja Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Osnovana je fudbalska liga čiji je član, između ostalih, bio i Zrinjski. Na kraju Drugog svjetskog rata Nezavisna Država Hrvatska je poražena, a Zrinjski je, zajedno sa svim ostalim klubovima iz te lige, zauvijek zabranjen od strane Jugoslavije.

Godine 1992. Bosna i Hercegovina je referendumom postala nezavisna država. Međutim, zemlja je bila uključena u rat. I u Mostaru su se vodile teške borbe. Tamo su uglavnom bili Hrvati protiv Bošnjaka, nakon što su se Srbi povukli. Hrvati su odnijeli štošta zapadno od grada, pa tako i stadion Bijeli Brijeg koji je pripadao mostarskom Veležu. Klub Zrinjski ponovno je osnovan i nedugo zatim odmah preuzima protivnički stadion. I dan danas ovdje igra domaće utakmice, a ovo je i stadion na kojem će AZ igrati u četvrtak - piše na stranici AZ-a.

Jedan dio teksta posvetili su i Luki Modriću, nekada najboljem igraču svijeta koji je ranije nastupao za Zrinjski.

- Od 2003. godine Zrinjski je krenuo naprijed, kao i sama država Bosna i Hercegovina. Na primjer, Hrvati, Bošnjaci i Srbi u zemlji učili su zajedno u jednom školskom sistemu prvi put nakon dugo g

odina. Zrinjski je dobio niz novih članova uprave i sponzora. Cilj je bio da do svoje 100. rođenadana 2005. godine Zrinjski bude jedan od najboljih klubova u državi. Zbog toga je, među ostalim, iz zagrebačkog Dinama angažiran izvjesni Luka Modrić. Vjerojatno najbolji Hrvat svih vremena igrao je za Zrinjski u sezoni 2003.-2004. Modrić je impresionirao i kao 18-godišnjak je izabran za igrača godine u bosanskoj Premijer ligi.

Cilj bi bio postignut. 2005. godine, tačno na 100. ogodišnjicu, Zrinjski se prvi put okitio naslovom državnog prvaka. Drugi naslov uslijedio je 2009., a nakon 2013. stvari su krenule brzo. U proteklih deset godina Zrinjski je šest puta osvajao konkurenciju. To ga sada čini rekordnim prvakom Bosne i Hercegovine sa osam naslova. I često s uvjerenjem. Prošle sezone bio je zaostatak od 20 bodova do drugog mjesta. U sezoni 2021-2022 razlika je bila čak 27 bodova. Zrinjski je te godine bio prvi sa 84 boda, što je bio bodovni rekord. Izgubili su samo jedan meč u ligi te sezone - navode iz AZ Alkmaara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.