open-navfaktor-logo
search
Mulalić ostaje
Iz Želje mole za razumijevanje i vrijeme: Pacijentu je zaustavljeno krvarenje i na putu je ozdravljenja
Fudbalski klub Željezničar očekuje razumijevanje države zbog obaveza prema Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine (PUFBiH), a Edis Mulalić će ostati trener i u proljetnom dijelu sezone.
07.12.2022. u 17:50
get url
text

Ovo su dva zaključka sa današnje konferencije za medije koju su na Grbavici održali čelnici Plavih.

Kada su rezultati prvog tima u pitanju, ocijenjeno je da su Mulalić i ekipa dobili prolaznu ocjenu, da će tokom zimske pauze uslijediti određene promjene u igračkom kadru, te da će ekipa pokušati izboriti plasman u Evropu.  

- Vidljivo je da smo ostvarili značajan napredak u igračkom smislu, da smo vratili Željine navijače na stadion. Drugi ili treći klub u regiji smo po posjeti, što je ponos svima nama.

- Imali smo sjednicu UO, kada smo razmatrali izvještaj šefa stručnog štaba. Upravni odbor je usvojio Mulalićev izvještaj i dao mu povjerenje da vodi ekipu na proljeće - rekao je Edis Kovačević, predsjednik kluba.

Na sportski segment nadovezao se Samir Bekrić, ustvrdivši da je klub napredovao u svim segmentima, od priprema do igračkog kadra.

- Imali smo dobru polusezonu, ostaje žal za nekim utakmicama koje smo trebali da dobijemo poput Leotara, Širokog i Posušja. Imali bismo mnogo bolji plasman. Treba razumjeti i mlade momke koji se susreću s pritiskom i igraju pred 10.000 ljudi. Što se tiče ugovora, potpisujemo s igračima za koje procijenimo da su kvalitetni dugoročne ugovore, počevši od Drine, Beće, Amoaha. Blizu smo dogovora sa Santosa, s Hodžićem smo dogovorili. To je politika kluba, da zadržimo bitne karike i da se pojačamo - rekao je Bekrić.

Samir Bekrić FOTO: Ajdin Cocalić

- Prvi put imamo mlade igrače spremne za veće domete i koji su možda zanimljivi inostranim klubovima. Uz podršku navijača ćemo pokušati napraviti što bolji rezultat kako bi ti momci vrijedili mnogo više i kako bi Željo profitirao. Ciljevi Želje moraju biti najviši. Susretali smo se s mnogim poteškoćama, ali zahvaljujući predsjedniku iz takvih situacija smo izlazili mnogo jači. Želimo se pojačati sa dva-tri igrača. Šef stručnog štaba i njegovi saradnici rekli su nam šta je najpotrebnije. Moram da spomenem navijače koji su najveća snaga kluba. Nadam se da ćemo biti bolji i da ćemo s njima ispuniti naše ciljeve - zaključio je Bekrić.

Bekrić je dodao i da je klub planirao da širom BiH ima svoje skaute, a da taj posao obavljaju bivši igrači Želje.

Na pitanje da li će i sam Bekrić na proljeće nositi plavi dres, kazao je da će se o tome uskoro više znati.

Predsjednik Kovačević govoreći o finansijama na Grbavici rekao je da je Željo bio na ivici ponora.

- Kad je ova grupa ljudi ušla u klub, vrlo brzo smo se suočili s blokadama računa. Željo je bio na ivici ponora. Što kažu u našem narodu, ne ponovilo se više nikada. Napravili smo iskorak u ovoj godini i to hoćemo da pokažemo. Kada gledate brojke iz 2021. i 2022. za isti period vidite da je klub prošle godine imao 1,4 miliona KM prihoda, a ove godine 3,3 miliona KM. Vrijedno se radilo, navijači su dali doprinos i oni su najveća snaga.

Finansijska slika na Grbavici

Kovačević je konstatovao da je Željo dramatično povećao prihode, a rashode uspio da zadrži. Reducirani su troškovi za plaće igrača i uposlenika s uštedama od 460.000 KM. Tako su isfinansirali troškove na drugim pozicijama. 

- Brojke su bitne zato što je jednom pacijentu zaustavljeno krvarenje i on je na putu ozdravljenja. Ide ka pozitivnom ishodu. Svjesni smo naše prošlosti, svega što je bilo prije, o određenim dugovima koji su ostali i o kojima smo transparentno izvještavali. U ovoj godini smo se svim snagama borili da klub normalno posluje i igra utakmice - referirao je Kovačević.

On je naglasio da ostaje problem servisiranja dugova zamolivši povjerioce i dobavljače da se strpe i sačekaju. 

Najveći teret u poslovanju Plavih je porezni dug, poručeno je sa današnjeg obraćanja. U posljednje vrijeme sve glasnije se pričalo da Željo do kraja godine mora platiti više od dva miliona KM, što je glavnica duga prema PUFBiH, ili u protivnom slijedi plijenidba imovine.

VEZANI TEKST - FK Željezničar od Vlade FBiH traži odgodu plaćanja poreza do 30. juna 2023. godine

- Klub nije u svemu nevin. Ranije strukture koje su bile nisu poštovale sporazume s Poreznom upravom FBiH. Od 1. septemba prošle godine smo državi platili obaveze u iznosu 900.000 KM. Prvo izmirimo dug prema državi, a onda neto plaću puštamo. U prošlosti se radilo obrnuto. Imali smo zaključak Vlade FBiH iz marta kojim je produžen moratorij do kraja godine. Uprkos tome, uplaćivali smo tekuće obaveze. Nismo htjeli da se stvori dodatni dug. Htjeli smo pokazati državi i navijačima našu totalnu ozbiljnost. 

- Podnijeli smo inicijativu da Vlada FBiH produži zaključak, da dođemo do zraka, da možemo normalno poslovati. Svjesni smo duga i želimo ga otplatiti. Treba nam vrijeme. Nismo jedini koji dugujemo. Uskoro ćemo podnijeti novi zahtjev za sklapanje ugovora s Poreznom upravom. Smatramo da će država imati razumijevanja. Ne možemo donijeti odjednom 2,4 miliona KM. To smo htjeli kazati javnosti. Svjesni smo obaveza, očekujemo razumijevanje i dodatno vrijeme za rješavanje poreznog duga - rekao je Kovačević i poručio da ne očekuju najcrnji scenario, odnosno da do kraja godine neće morati platiti dug od 2,4 miliona KM - veli Kovačević.

- Ukoliko bi Porezna uprava donijela odluku da nema sporazuma, ona ima svoje procedure kako će raditi i da li će ići u prinudnu naplatu. Ukoliko neko smatra da treba ići u prinudnu naplatu, da blokira račune, uzima nam imovinu, šta mi možemo uraditi? Ako krenu tim putem, bio bi to težak udarac, iskreno - zaključio je prvi čovjek Plavih.

O finansijskim rezultatima i aktivnostima kluba govorili su još direktorica Želje Amira Uzunović i Elmir Čajo, direktor FK Željezničar d.o.o.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.