open-navfaktor-logo
search
Gdje su danas
Izabrali Njemačku ispred BiH, pa se "zeznuli": Jedan završio u zatvoru, drugi osnovao modni brend, za trećeg ima nade
Proteklih godina trojica fudbalera koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine opredijelila su se da u budućnosti nastupaju za reprezentaciju Njemačke. Međutim, karijera im poslije nije tekla onako kako su očekivali... 
30.12.2023. u 19:31
get url
text

U pitanju su Mustafa Kučuković, Dženis Burnić i Denis Huseinbašić. Istina, Huseinbašić je "frišak" te još može napraviti još dosta toga.

No krenimo redom.

Kučuković je nekada bio velika nada njemačkog fudbala. Prošao je omladinske selekcije Elfa, povezivao se s reprezentacijom BiH (za koju je odbio da nastupi), ali nikada nije uspio ostvariti karijeru koja mu se predviđala.

Sa 17 godina debitovao je u Bundesligi u dresu velikana HSV-a. Klub ga je zatim poslao na posudbu u Greuther Furth, da bi zatim otišao u Munchen 1860.

Mijenjao je potom klubove kao na traci. Igrao je za Grenoble, Sonderjyske, Cottbuss, Hasnu iz Rostoka, a karijeru je okončao u 31. godini, 2017. u niželigašu Luneburgeru.

Potom je napravio potez koji će mu potpuno promijeniti život. Odlučio se baviti trgovinom droge, ali njegove mutne radnje nisu dugo trajale jer je prije dvije godine dana uhapšen u velikoj akciji njemačke policije.

Kučuković je nakon toga osuđen na četiri i po godine zatvora, te se i dalje nalazi iza rešetaka.

Kada je u pitanju Burnić, on je u mlađim selekcijama Njemačke igrao 47 puta i postigao tri pogotka.

VEZANI TEKST - BiH ili Njemačka: Dženis Burnić progovorio o planovim za budućnost

On je ponikao u Borussiji Dortmund gdje je u omladinskim kategorijama bio kapiten, međutim nije se izborio za minutažu pa je išao na posudbe. Prvo je bio u Stuttgartu, a nakon toga u Dynamo Dresdenu. Prije tri godine otišao je u Heidenheimu, a proteklog ljeta danas 25-godišnji veznjak skrasio se u Karlsruheru.

S prelaskom u redove Zmajeva povezivao se kada je selektor bio Mehmed Baždarević koji je obavio i razgovore s njim i njegovom porodicom, ali do debija u našem nacionalnom timu nikad nije došlo. 

- Moji roditelji su iz Bosne i bilo je kontakta s pojedinim ljudima iz Saveza. Tokom cijele omladinske karijere igrao sam za Njemačku, tako da i dalje želim, što je duže moguće, igrati za Njemačku - rekao je tada Burnić.

Prema dostupnim informacijama, Burnić je i osnivač modnog brenda Ressue. 

Najfriškiji slučaj svakako je Denis Huseinbašić. Veznjak koji je "preko noći" postao zvijezda i iz amaterskog fudbala došao do Bundeslige i dresa Kelna, indirektno je "odjavio" Zmajeve.

Nije se našao na spisku tadašnjeg selektora Faruka Hadžibegića, za mečeve koje su Zmajevi odigrali protiv Islanda i Slovačke, a Hadžibegić je tada objasnio kako mu je Huseinbašić poručio kako želi još razmisliti.

VEZANI TEKST - Denis Huseinbašić: Igrati za Njemačku u finalu EP-a bi bio najveći trenutak u mojoj karijeri

Huseinbašić je nakon toga nastupao za mladu reprezentaciju Njemačke na Evropskom prvenstvu.

Međutim, nakon tog turnira mnogo toga je krenulo niz brdo. Ove sezone pruža nešto lošije partije, do sada je upisao 10 nastupa. Upisao je dvije asistencije, a na samo pet mečeva je bio starter.

Naravno, njemu se tek 22 godine, tako da još ima šanse da dođe do "zvjezdanog neba". 

U prošlosti je bilo i brojnih slučajeva igrača koji su ponikli u drugim reprezentacijama, ali su se na kraju odlučili za BiH. Konkretno, kada je u pitanju Njemačka, tu imamo primjer Seada Kolašinac. Sadašnji stoper Atalante svojevremeno je bio standardan u omladinskim selekcijama Elfa, ali na kraju je odlučio da nastupa za Zmajeve. To se, gledajući iz ove perspektive, učinilo odličnim potezom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.