open-navfaktor-logo
search
Stigao demant
Javio se menadžer Vladana Kovačevića: Nismo tužili FIFA-u
Mediji u Srbiji objavili su danas vijest da je Vladan Kovačević, bivši golman Sarajeva, tužio FIFA-u zbog nemogućnosti da dobije sportsko državljanstvo Srbije.
29.03.2023. u 15:59
get url
text

No, ubrzo je stigao demant na pisanje Sport Kluba.

Franjo Vranković, menadžer golmana Rakowa, za SportSport.ba je demantovao vijesti koje su objavljene.

- Nismo nikoga tužili, nemamo ni razloga nikoga tužiti - rekao je Vranković za SportSport, a na pitanje šta ako FIFA ne da dozvolu, da li bi se i on osjećao odgovornim, rekao je sljedeće:

- Dok postupak traje, niti Fudbalski savez Srbije, niti Vladan Kovačević, niti ja ne možemo davati u javnost bilo šta.

Vladan Kovačević izrazio je želju da u nastavku karijere nastupa za A reprezentaciju Srbije, iako je bio član U-21 reprezentacije Bosne i Hercegovine i rođeni je Bosanac, Banjalučanin.

Prema pravilima FIFA-e koja važe od 2020. godine, fudbaler koji je stariji od 21 godine nastupio na zvaničnoj utakmici za jednu reprezentaciju, više nema pravo da mijenja sportsko državljanstvo.

VEZANI TEKST - Vladan Kovačević zbog Srbije tužio FIFA-u

Kovačević je 13. oktobra 2020. godine imao 22 godine i 183 dana, a tog je dana igrao zvaničnu utakmicu za U-21 selekciju Bosne i Hercegovine protiv Njemačke.

Stoga, navodi SportSport.ba nema pravo da promijeni sportsko državljanstvo, a samim tim neće biti moguće niti da zaigra u dresu s grbom Fudbalskog saveza Srbije.

U martu prošle godine bio u kadru A selekcije BiH za prijateljske mečeve protiv Gruzije i Luksemburga, no nije debitovao, da bi nakon toga odbio doći na okupljanje u junu za utakmice Lige nacija protiv Finske, Rumunije i Crne Gore.

Kovačević je od 2021. godine član Rakowa u koji je stigao iz FK Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.