open-navfaktor-logo
search
O strancima u PL
Javnost ogorčena odlukom FSBiH: Ko je digao ruku za eutanaziju bh. fudbala, šta kaže Azmir Husić?
Fudbalski savez Bosne i Hercegovine promijenio je odluku o broju stranaca koji će od naredne sezone nastupati za klubove u Premijer ligi BiH.
20.06.2023. u 18:46
get url
text

VEZANI TEKST - FSBiH "ispunio želju" predsjedniku FK Borac

Umjesto dosadašnjih pet, koji su mogli biti u zapisniku, sada su to trojica. Međutim, istovremeno je Izvršni odbor FSBiH donio odluku da se stranci neće biti fudbaleri iz bivše Jugoslavije.

- Izvršni odbor FSBiH je na današnjoj sjednici usvojio odluku o izmjenama i dopunama Propozicija takmičenja Premijer lige BiH za narednu takmičarsku sezonu, 2023/24. Ovom odlukom se smanjuje broj stranih igrača sa pravom nastupa na premijerligaškim utakmicama, sa pet na tri igrača, koji će biti navedeni u zapisniku utakmice, s tim što klub ima pravo registrovati i više igrača stranih državljana.

Pod terminom "strani igrač" se ne podrazumijevaju igrači sa prostora bivše SFRJ (Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija i Sjeverna Makedonija). Obaveze klubova u vezi sa registracijom igrača stranih državljana ostaju nepromijenjene. Klubovi moraju provesti sve zakonske procedure u vezi utvrđivanja radno pravnog statusa stranih državljana u BiH, kao i odredbama člana 18. Pravilnika o registracijama klubova i igrača i statusu i transferu igrača FSBiH - potvđeno je iz FSBiH.

Ova odluka izazvala je lavinu reakcija javnosti, a mnogi smatraju da je na štetu BiH i našeg fudbala.

- Odluka IO FSBiH da se kao stranci ne tretiraju igrači koji dolaze iz država bivše Jugoslavije je dizajnirana da uništi fudbal u BiH i da se što više igrača iz Hrvatske i Srbije plasira na naše tržište. Usmjereno je također i protiv "probosanskih" klubova. Svaka čast članovima IO iz reda Bošnjaka na ovoj odluci. Stidite se! - jedan je od komentara.

- Po odluci FSBiH samo jedan igrač i to ispod 21 godine mora biti iz BiH. Kako stimulativno?! Ovo nije moglo biti doneseno bez "B" komponente. Interesuje me ko je digao ruku za eutanaziju bh. fudbala? - pitaju se korisnici Twittera.

Azmir Husić, član IO FSBiH, gledajući sa sportske strane, smatra da ova odluka nije loša.

- Konkretno, ja sam glasao za ovu odluku. Mislim da ona nije loša - kazao je Husić za Faktor, a osim njega u IO od Bošnjaka su još: Irfan Durić, Fuad Čolpa, Muhidin Raščić, Muris Jabandžić i Midhat Sarajčić.

Kada smo Husiću prenijeli reakcije javnosti, odnosno činjenicu da bi, teoretski gledano, za jedan klub u jednoj utakmici mogao zaigrati samo jedan bh. fudbaler, postao je svjestan odluke koja je danas donesena.

- Mislim i nadam se da se ovo neće zlupotrebljavati. Također, siguran sam da, ukoliko bude išlo u tom smjeru, onda kako je doneseno, tako se može i ukinuti. Ako se ispostavi da je loše za bh. fudbal, možemo to poništiti, kao što smo i danas izglasali. Ovu odluku smo donijeli najviše zbog papirologija i nekih stvari koje će olakšati klubovima.

Naša liga nije toliko kvalitetna, a vjerujem da ćemo napredovati dolaskom stranaca, odnosno igrača iz boljih škola fudbala od kojih mogu naučiti i naši mladi igrači - kazao je Husić, dodavši kako iz iskustva zna kako mnogi stranci ne žele doći u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.