open-navfaktor-logo
search
Bogati Britanac
Jim Ratcliffe za 25 posto dionica Manchester Uniteda platio 1,39 milijardi eura
Britanski biznismen Jim Ratcliffe preuzeo je 25 posto dionica Mancehester Uniteda.
24.12.2023. u 20:13
get url
text

To zadovoljstvo koštalo je 1,2 milijarde funti, što je oko 1,39 milijardi eura.

Sky Sport piše da da je Ratcliffe stekao kontrolu nad klubom, tačnije nad njegovim fudbalskim operacijama.

Manchester United je potvrdio sve na web stranici.

- Kao dugogodišnji navijač kluba, izuzetno sam zadovoljan što smo uspjeli postići dogovor s Upravom Manchester Uniteda koji nam povjerava upravljačku odgovornost nad fudbalskim operacijama. Iako je komercijalni uspjeh kluba osigurao dostupna sredstva za osvajanje trofeja na najvišem nivou, taj potencijal nije u potpunosti ostvaren u posljednje vrijeme. Donijet ćemo globalno znanje, stručnost i talente kako bismo pomogli daljnjem rastu kluba, pružajući istodobno sredstva namijenjena budućim ulaganjima u Old Trafford - rekao je Ratcliffe i dodao:

- Došli smo na drugi rok. Znamo da nas čeka puno izazova i napornog rada, a svemu ćemo pristupiti s ozbiljnošću, profesionalizmom i strašću. Posvećeni smo saradnji sa svima u klubu - Upravom, osobljem, igračima i navijačima - kako bismo pomogli da napreduje. Naša zajednička ambicija je jasna: svi želimo vidjeti Manchester United tamo gdje mu je mjesto, na samom vrhu engleskog, evropskog i svjetskog fudbala.

Ratcliffe je prema podacima iz maja 2023. druga najbogatija osoba u Velikoj Britaniji. Njegovo bogatstvo procijenjeno je na 29,68 milijardi funti. On je osnivač moćne hemijske grupe INEOS. Od 2020. godine ima prebivalište u Monacu, što mu donosi milionske uštede u vezi s poreznim obavezama.

On je 2022. godine želio kupiti Chelsea.

Pod Ratcliffeovom komandom su Lausanne-Sport u Švicarskoj i Nice u Francuskoj.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.