open-navfaktor-logo
search
Politička igra
Kako je dogovorena utakmica Zmajeva sa Rusima: Irfan Durić opet u službi sestrića Milorada Dodika
Fudbalaski savez Bosne i Hercegovine ne može bez skandala.
10.09.2022. u 09:52
get url
text

Nakon što su se smirile strasti oko cirkusa prilikom izbora novog selektora, sada našu kuću fudbala trese još veća kriza.

Komitet za hitnost u sastavu Vico Zeljković, Miloš Brkić, Ivan Beus, Dragan Soldo, Irfan Durić i Fuad Čolpa, dao je zeleno svjetlo za potpisivanje ugovora i igranje prijateljske utakmice protiv Rusije - 19. novembra ove godine u St. Petersburgu.

VEZANI TEKST - Pobuna: Hoće li Petev i Zmajevi bojkotovati Rusiju?

Ovom odlukom čelnici Saveza izazvali su bijes javnosti. Gostovanje zemlji koja je izvršila agresiju na Ukrajinu nije "legla" ni našim reprezentativcima, koji se protive utakmici i po svemu sudeći većina njih se neće pojaviti, ako i dobije poziv, odnosno ako se meč bude i igrao.

Kome je palo na pamet da se igra sa Rusima? Očito je u pitanju politička igra, a matematika je jasna.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, hvali se kako je u dobrim odnosima sa ruskim predsjednikom Putinom, a njegov sestrić Vico Zeljković je predsjednik FSBiH. Dodik i Zeljković u četvrtak su posjetili Borac, a sutradan je zakazana sjednica Komiteta za hitnost FSBiH na kojom je donesena skandalozna odluka o putu u St. Petersburg.

Meču protiv Rusije nisu se protivili ni Beus i Soldo, koji prevedeno na politički riječnik predstavljaju HDZ.

VEZANI TEKST - Hamdija Abdić Tigar: Dodik i Čović kontrolišu FSBiH uz "svoje Bošnjake" koji im vraćaju usluge

No, plan Vice Zeljkovića ne bi mogao proći bez podrške Bošnjaka Irfana Durića. Potpredsjednik FSBiH, još jedna je politička figura (šahovskim žargonom rečeno - pješak) u Savezu. I Durić ima svoju političku opciju, aktuelni je zastupnik i kandidat je NES-a za Parlament FBiH, koji je u maniru Ronaldinha iz najboljih dana pokušao "predbriblati" javnost i krivicu prebaciti na kolegu iz IO.

Da ne bude zabune Čolpa je kriv zbog toga što je glasao da se utakmica sa Rusijom igra, ali se kasnije pravdao da ga je Durić "prevario". Uz sve to, kako tvrdi naš izvor iz FSBiH ni Durić nije bio protiv utakmice sa Rusima, nego je ostao suzdržan.

A oni koji prate fudbal u BiH bez problema će se sjetiti Durićevog imena iz prošlosti. Naravno, ne po dobrom.

U novembru 2019. godine Durić je uhapšen u akciji "Var" koju su proveli pripadnici SIPA-e zbog sumnje u namještanje fudbalskih utakmica. Nakon saslušanja pušten je na slobodu i nastavio je obavljati funkcije u FSBiH i Nogometnom savezu Federacije BiH.

Durić je odigrao ključnu ulogu i na zimu 2021. godine u izboru selektora BiH. Ivaylo Petev bio je želja fudbalskih čelnika iz entiteta RS, prije svih Vice Zeljkovića, koji je učinio sve kako bi bugarskog stručnjaka postavio ne mjesto gdje je do tada sjedio Duško Bajević. Za finaliziranje tog posla morao je imati podršku bar jednog Bošnjaka u IO.

VEZANI TEKST - Cirkus oko izbora selektora Zmajeva: Zašto Petev, kako je prekrižen Barbarez, koja je uloga Misimovića?

Javnost je prizivala Sergeja Barbareza, legendarnog kapitena Zmajeva, ali IO nije mario za mišljenjem navijača i zarad ličnih, sitnih interesa podršku su dali Petevu.

Sve je to na kraju "naplatio" Durić. I prije nego što će Petev postati selektor Zmajeva, u javnosti se nagađalo da će Durić "iskočiti iz kolosijeka" i podržati Zeljkovićevog kandidata kako bi zauzvrat dobio glasove iz FSRS (20 delegata) u borbi za novi mandat u IO koji će voditi sa Hamdijom Abdićem Tigrom. Što je na kraju i dobio.

Durić je očito postao odan "vojnik" Vici Zeljkoviću. Pitamo se šta je sljedeće? Hoće li Durić podržati i utakmicu entitata RS protiv Srbije? Ni to nas ne bi začudilo kada je on u pitanju...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.