open-navfaktor-logo
search
Oko sokolovo
Kaljanac "ocijenio" Peljtu: Da li je mogao svirati penal(e) za Sarajevo i(li) Borac?
Tokom sedmice, između dva premijerligaška kola, odigrane su tri utakmice četvrtfinala Kupa Bosne i Hercegovine u fudbalu.
01.03.2024. u 20:59
get url
text

Najviše pažnje privukao je derbi između Borca i Sarajeva koji je sudio Irfan Peljto, a koji je završen bez golova i bez pobjednika - 0:0. Na tom meču navijači oba tima smatrali su da je arbitar iz Sarajeva trebao dosuditi jedanaesterac za njihov tim.

O spornim situacijama iz Banjaluke, ali i sa ostalih terena u našoj zemlji, te o (ne)spornim situacijama u 20. kolu za Arena Sport TV govorio je Haris Kaljanac, bivši FIFA sudija, koji je dijelio pravdu i na premijerligaškim terenima.

- Igrač Borca skače i nakon toga lopta pogađa njegovog saigrača u ruku. Pravila kažu, ako igrač iz blizine pogodio saigrača u ruku, ruka je prirodna. Pogođen je od saigrača - kazao je Kaljanac, a potom komentarisao i situaciju na drugoj strani:

- Ovdje imamo situaciju kada igrač (protivnički, op.a) iz blizine pogađa igrača Sarajeva u ruku. I da je dosudio na obje strane jedanaesterac ne može mu se uzeti za zlo. Ima elemente i za penal i protiv penala. Obje ruke nisu definisane. Morat ćemo vjerovati sudijama - konstatovao je Kaljanac.

Što se tiče Kupa Kaljanac je kazao kako je sudija (Nihad Ljajić) na Mokrom docu pogriješio što je priznao drugi gol Sloge protiv Posušja, jer se Vidić, napadač Dobojlija, aktivirao iz ofsajda.

Za Arena Sport su govorili i članovi Komiteta za sudije i suđenje FSBiH, kao i bivše FIFA sudije, koji su zajedno sa Kaljancem komentarisali pet istih (ne)spornih situacija.

Elmir Pilav, potpredsjednik Komiteta, u dvije situacije kritikovao je sudiju Dragana Petrovića na utakmici Tuzla City - Posušje (da nije dobro postavljen). Ustvrdio je da je banjalučki arbitar pogriješio što nije dosudio jedanaesterac za Tuzlake.

Ocijenio je da je Mateo Musa donio ispravnu odluku kada je dosudio jedanaesterac za Zrinjski protiv Igmana. Nije mogao reći da li je pomoćni sudija (Perica Maskaljević) pogriješio što nije dosudio ofsajd kod drugog gola Mostaraca na istoj utakmici.

Za meč Zvijezda 09 - Sarajevo kazao je kako je kompletan sudijski tim pogriješio. Kazao je kako je pogrešna odluka, da je gol postignut iz ofsajda, a da najveću odgovornost snose glavni sudija Mirza Kazlagić i četvrti arbitar Elvedin Topuzović (pomoćnici bili Marko Perić i Boris Dujmović).

S druge strane Ognjen Valjić je "branio" odluke Petrovića na utakmici Tuzla City - Posušje, ali je dodao da je trebao dosuditi penal za domaćina. Također, naglasio je kako je Mateo Musa ispravno postupio što je dosudio penal za Zrinjski protiv Igmana. Kazao je kako nije jasna situacija kod ofsajda kada je Zrinjski postigao gol za 2:0, ali smatra kako pomoćni sudija (Perica Maskaljević) nije bio dobro postavljen.

Kazao je kako je Sarajevo primilo gol iz ofsajda u Ugljeviku protiv Zvijezde 09.

Na kraju je iste situacije komentarisao i Kaljanac. Prvo je kazao kako je sudio Petrović pogriješio što nije dosudio prekrašj nad igračem Tuzla Cityja, a da je kasnije ispravna odluka što je pokazao žuti karton igraču domaćeg tima. Mišljenja je da je Petrović pogriješio što nije dosudio i jedanaesterac za Tuzlake protiv Posušja.

Za treću situaciju, onu iz Mostara, kazao je kako treba vjerovati sudiji koji je dosudio penal za Zrinjski, a da je velika vjerovatnoća da je igrač Zrinjskog bio u ofsajdu prije gola za 2:0 protiv Igmana.

Kao i prethodnici, potvrdio je da su sudije pogriješile što su priznale gol Zvijezde 09 protiv Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.