open-navfaktor-logo
search
Opasnost od nasilja
Kamerunu bi moglo biti oduzeto domaćinstvo Afričkog kupa nacija
Maroko bi mogao biti zamjenski domaćin Afričkog kupa nacija koji će se održati od 15. juna do 13. jula 2019. godine
29.09.2018. u 14:11
get url
text

Kamerun je u opasnosti da mu se oduzme domaćinstvo fudbalskog takmičenja Afrički kup nacija zbog ozbiljnih kašnjenja u izgradnji infrastrukture i smrtonosnog nasilja u regiji u kojoj bi se trebale igrati neke od utakmica, prenosi Anadolu Agency (AA).

Konfederacija afričkog fudbala (CAF), koja je organizator turnira, u subotu je poslije sastanka Izvršnog odbora u Egiptu, saopštila da odlažu konačnu odluku o statusu Kameruna kao domaćina do novembra ove godine, do kada će biti kompletiran pregled priprema te centralnoafričke zemlje.

Maroko bi mogao biti zamjenski domaćin Afričkog kupa nacija koji će se održati od 15. juna do 13. jula 2019. godine.

Pored zabrinutosti da li će šest stadiona u Kamerunu biti spremno za utakmice Kupa nacija, CAF mora procijeniti opasnost od nasilja u zapadnom dijelu zemlje, gdje se vode krvave bore između snaga Vlade i anglofonih separatista koje su počele krajem 2016. godine. Separatisti su zaprijetili da će ometati održavanje Afričkog kupa nacija.

Dva grada koja su planirana da ugoste najbolje afričke fudbaler, Limbe i Bafoussam, nalaze se na zapadu zemlje, gdje se vode borbe.

Dodatni problem za Kamerun predstavlja činjenica što je broj učesnika na Afričkom kupu nacija povećan sa 16 na 24 reprezentacije, i to nakon što je određen domaćin turnira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.