open-navfaktor-logo
search
Ogromni troškovi
Klubovi ih dužni platiti u roku 24 sata: Koliko zarađuju sudije u Prvoj ligi FBiH?
Za razliku od Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu, gdje troškove službenih osoba snosi Fudbalski savez BiH, u Prvoj ligi FBiH sudije, delegati, kontrolori na teretu su klubova učesnika takmičenja.
02.11.2023. u 21:16
get url
text

Sudijama, delegatima i posmatračima kada obavljaju dužnost po nalogu Nogometnog saveza Federacije BiH, na utakmicama Prve lige Federacije BiH pripada neto naknada i to: glavnom sudiji 500 KM, sudiji asistentu 350 KM, četvrtom sudiji 200 KM, a delegatu i posmatraču suđenja po 400 KM.

VEZANI TEKST - Sudije, delegati i kontrolori godišnje "odnesu" 643.500 KM
 

Prva liga FBiH je bez generalnog sponzora i sve troškove snose klubovi.

Jedan klub Prve lige FBiH po kolu službena lica plaća 2.200 KM, odnosno za 15 domaćih utakmica u sezoni obavezan je izdvojiti 33.000 KM. U ovom rangu takmičenja nastupa 16 klubova pa dolazimo do iznosa od 528.000 KM, koliko za sezonu koštaju sudije, delegati i posmatrači.

Službene osobe nemaju pravo na troškove noćenja.

Pravila u Prvoj ligi FBiH su jasna i kažu da je klub obavezan naknadu za službena lica uplatiti svakoj osobi pojedinačno (sudije, delegat, posmatrač), najkasnije 24 sata po odigranoj utakmici i obavezno na račun.

- Ukoliko klub ne isplati službena lica ili ih djelimično isplati, klubu se ostavlja rok od dodatna 24 sata da izmiri troškove, nakon čega se podnosi prijava za pokretanje disciplinskog postupka - piše u Pravilniku iz juna 2023. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.