open-navfaktor-logo
search
FSBiH u pregovorima
Klubovima milionska zarada: Superkup BiH igrat će se na Bliskom istoku?
AUTOR: S. Šišić
12.05.2024. u 14:01
get url
text
Borac i Zrinjski bore se za trofeje
Borac i Zrinjski bore se za trofeje
FOTO: HŠK Zrinjski
Fudbalska sezona u Bosni i Hercegovini ulazi u završnicu. Već je poznato dosta toga kada je u pitanju plasman u Evropi, te plasman na dnu tabele.
Ostalo je još da se podijele trofeji, a za šampionsku titulu i pehar u Kupu borit će se Borac i Zrinjski.
Ove dvije ekipe, kako god završi rasplet u prvenstvu i Kupu, igrat će Superkup BiH, koji je ponovo uveden nakon dugogodišnje pauze. Iz FSBiH su prošlog mjeseca najavili da će se Superkup igrati od sezone 2024/25, da će se igrati jedna utakmica, i to između pobjednika PLBiH i osvajača Kupa BiH iz prethodne takmičarske sezone (praksa je da Superkup igraju dvije prvoplasirane ekipe ukoliko prvak osvoji i Kup).
Kako Faktor saznaje utakmica Superkupa mogla bi se igrati van granica Bosne i Hercegovine. Kako nam je potvrdio izvor iz Fudbalskog saveza BiH u toku su pregovori koji bi mogli rezultirati dogovorom da Borac i Zrinjski igraju na Bliskom istoku. U opticaju su Ujedinjeni Arapski Emirati, a tako bi prvi trofej za narednu sezonu mogao biti dodijeljen u Abu Dhabiju.
Radi se o poslu milionske vrijednosti, a u slučaju da dogovor bude postignut klubovi bi mogli dobiti bogate nagrade. Ujedno, ovo bi bila sjajna prilika za promociju bh. fudbala i svakako potez FSBiH koji treba pohvaliti.
Podsjetimo, Superkup se ne igra od 2001. godine kada je Željezničaru, kao osvajaču duple krune, po automatizmu dodijeljen trofej. Prije toga Plavi sa Grbavice osvojili su još dva pehara u ovom takmičenju (1998. i 2000. godine), dok su po jedan trofej osvajali Sarajevo (1997) i Bosna Visoko (1999).
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.