open-navfaktor-logo
search
Izbor selektora BiH
Ko će izdati Spahića i Barbareza?
Kao i mnogo puta do sada, izbor selektora fudbalske selekcije Bosne i Hercegovine u FSBiH ne može proći jednostavno.
03.01.2021. u 13:28
get url
text

Zapravo, ni ne sjećamo se kada je neko izabran, a da se nisu vodili ratovi, ili da nije bilo zakulisnih radnji. Međutim, ovo što se trenutno dešava prelazi granice dobrog ukusa, jer evidentno je da se fudbalskoj reprezentaciji BiH svjesno podmeće "kukavičije jaje".

Za sutra je najavljen izbor selektora naše reprezentacije, a bira se između Bugarina Ivylo Peteva i heroja navijača Sergeja Barbareza. Ni jedan, ni drugi, nisu najidealniji izbor. Zapravo, daleko su od toga.

Petev je prosječan trener, bez nekih velikih uspjeha, a način na koji ga se podmeće reprezentaciji prilično je degutantan, pogotovo jer se radi o "menadžerskim varijantama".

Sergej Barbarez je miljenik navijača i javnosti, ali daleko od toga da je idealno rješenje, jer fudbal odavno nije u njegovom fokusu. Međutim, ima ogromnu harizmu i poštovanje od igrača, što je u neku ruku i potrebno da bi se situacija unutar ekipe konsolidovala, jer uz Edina Džeku, koji je vođa ekipe, potreban je neko poput Barbareza, čovjeka, koji je u dresu bh. tima igrao na svim pozicijama, jer je shvatio da je ekipa bitnija od pojedinca i uvijek je štitio suigrače, a vjerovatno ih ni sada ne bi ostavio na cjedilu.

VEZANI TEKST - Ekskluzivno: Spahić objasnio zašto je izabrao Barbareza, kako je Misimović zloupotrijebio njegovo povjerenje?

On je favorit Emira Spahića, koji je po mnogo čemu sličan Barbarezu, ali Spahić uopće nije tema. Petev je , pak, favorit Zvjezdana Misimovića i Vice Zeljkovića, budućeg predsjednika, ali ni oni nisu tema.

Tema je sutrašnji izbor i način biranja selektora, piše Hayat.ba. Način glasanja diskriminirajući, jer prilikom glasanja, barem jedan Bošnjak, Srbin ili Hrvat, moraju dići ruku za usvajanje jedne odluke.

U prijevodu to znači da su za imenovanje Peteva, ako pretpostavimo da su Misimović i Zeljković osigurali glasove iz redova "srpske" i "hrvatske" komponente, potreban barem jedan glas "bošnjaka", jer izbor mora imati dvotrećinsku većinu i pri tome ruku , barem jednog, iz svih naroda (prilikom prve sjednice, dvojicu).

Da nije promjenjen status, Petev bi sigurno sutra bio izglasan kao novi selektor BiH, jer bi imao potrebnu većinu, a ovako potrebni su mu glasovi iz bošnjačke komponente, koja je često bila razjedinjena u FSBiH.

VEZANI TEKST - Bugarin po Sarajevu "ganja" Džeku: Ko je obećao Petevu da će biti selektor Zmajeva?

To znači, da se zapravo traže dva izdajnika za prvu sjednicu, odnosno jedan za drugu, iz redova Bošnjaka, koji će sutra dići ruku i podržati izbor Peteva ili će se desiti sljedeće:

Sutra na sjednici IO se neće okupiti potreban broj od 12 članova Izvršnog odbora, a manjak kvoruma bi značio da se sjednica mora održati dan poslije i odlučivat će natpolovična većina, s tim što i dalje za odluku moraju glasati sva tri naroda. Po starom statutu, za odluku je bila potrebna apsolutna većina (najmanje osam glasova, a ovisno o prisustvu na sjednici i manje glasova) i Petev bi bio izabran. Sada, mora imati barem jednog od Bošnjaka, ukoliko pretpostavimo da su za Peteva H i S komponenta. Ukoliko neko od B komponente glasa za izbor Peteva, jasno je da bi izdao Emira Spahića i Sergeja Barbareza, ali i javnost, koja pomno prati dešavanja oko izbora selektora naše zemlje.

Trenutni predsjednik Elvedin Dino Begić se povukao iz odabira, jer ima privatnih porodičnih problema, a iako javnost tvrdi drugačije, Emir Spahić je i dalje "u igri", jer neće olako prepustii da ga pregaze. Nije mu to u prirodi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.