open-navfaktor-logo
search
Osmina finala EURO-a
Ko će na megdan Švicarskoj i Njemačkoj?
AUTOR: Faktor
30.06.2024. u 07:49
get url
text
Španci do osmine finala sa maksimalnim učinkom
Španci do osmine finala sa maksimalnim učinkom
FOTO: Anadolija
Nakon što su Švicarska i Njemačka čekirali karte za četvrtfinale Evropskog prvenstva, još dva sudionika naredne runde EURO-a 2024 bit će poznata nakon današnjih mečeva u Gelsenkirchenu i Kelnu.
U Gelsenkirchenu se od 18 sati sastaju Engleska i Slovačka.
Engleska je na turnir u Njemačku doputovala kao jedan od favorita, no mršave partije u grupnoj fazi, minimalna pobjeda protiv Srbije, a zatim remiji sa Danskom i Slovenijom izazvali su nezadovoljstvo zahtjevne engleske javnosti.
Iako igra nije tečna i na nivou na kojem bi trebala biti, tim Garetha Southgatea okončao je grupu na prvoj poziciji i u borbi za četvrtfinale protiv Slovačke ulaze kao potpuni favoriti.
Slovaci su bili treći u grupi sa Rumunijom, Belgijom i Ukrajinom.
Bolji iz duela Engleske i Slovačke u četvrtfinalu će odmjeriti snage sa Švicarskom koja je u subotu nokautirala Italiju, prvaka Evrope, rezultatom 2:0.
Drugi meč osmine finala od 21 sat u Kelnu igraju reprezentacije Španije i Gruzije. Crvena furija je, mšljenje je mnogih, najviše dokazala u dosadašnjem dijelu turnira. Do nokaut runde stigli su sa maksimalnim brojem bodova i bez primljenog gola (gol-razlika 5:0). Gruzija, debitant na EURO-u, pobrinula se za najveću senzaciju savladavši Portugal sa 2:0 u posljednjem kolu grupne faze. To im je omogućilo da ispišu historiju nacionalnog fudbala.
Utakmice protiv Turske, kada su poraženi, ali i Portugala, daju nadu tim francuskog stratega  Willyja Sagnola da i protiv Španije mogu napraviti čudo, iako Španci predvođeni krilnim fudbalerima Williamsom i Yamalom u ovim momentima djeluju nezaustavljivo.
Pobjednik duela Španija - Gruzija u četvrtfinalu se sastaje sa Njemačkom.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.