open-navfaktor-logo
search
Tim iz Opuzena
Ko je četveroligaš koji je savladao Želju: Za Neretvanac igrao i novi Zmaj, zvijezda tima bio Allyson
Fudbaleri Željezničara nalaze se u očajnoj formi tokom zimskih priprema za proljetni dio Premijer lige, a jučer su poraženi od hrvatskog četvrtoligaša Neretvanca iz Opuzena rezultatom 1:0.
22.01.2024. u 15:49
get url
text

Kada je riječ o Neretvancu to je klub osnovan u martu 1932. godine pod imenom Hrvatski sportski nogometni klub. Osnivači su proveli u djelo dugogodišnju želju opuzenskih mladića da Opuzen dobije pravi fudbalski klub. Svoje utakmice igraju na stadionu Podvornica koji ima tri hiljade mjesta. 

Kroz historiju klub je igrao i u Dalmatinskoj nogometnoj ligi, Drugoj hrvatskoj ligi - Jug, međurepubličkoj fudbalskoj  ligi.

Početak takmičenja u samostalnoj republici Hrvatskoj Neretvanac je započeo u Drugoj hrvatskoj ligi, a status drugoligaša Neretvanac je imao sve do 1995. godine.

Tada ovaj tim ispada u 3. HNL, ali nakon samo jedne sezone "Plavi" su ponovo izborili nastup u drugoj ligi.

U pet odigranih "drugoligaških" sezona Neretvanac je ostvario plasman na 5. 6. 8. 18. i 12. poziciji prvenstvene tablice.

Težak rezultatski pad, najteži u historiji kluba dogodio se 1999. godine kada je klub ispao u 1. dalmatinsku ligu, te se tu zadržao sedam sezona.

Od 2006. godine Neretvanac se vratio u 3. HNL (četvrti rang) gdje igra vrlo bitnu ulogu u prvenstvu.

VEZANI TEKST - Željo izgubio od Neretvanca: Odbrana Plavih spavala, Zubac pogodio sa zemlje

Ovaj tim se posljednji put kvalifikovao za Kup Hrvatske 2016, kada su izgubili od NK Istre 1961 u prvom kolu.

Najveći rival Neretvanca je NK Neretva Metković. Susreti ova dva tima su u vijek sa velikim takmišarskim nabojem kako na terenu, tako i na tribinama, usprkos tome što su Opuzen i Metković udaljeni jedan od drugoga manje od osam kilometara.

Najpoznatiji igrač koji je "prošao" kroz Neretvanac je Nikola Katić. Fudbaler čiji je dolazak u A reprezentaciju Bosne i Hercegovine najavio predsjednik FSBiH Vico Zeljković.

Katić je karijeru počeo u HNK Stolac, da bi potom sa 17 godina prešao upravo u Neretvanac. Kasnije je igrao za Slaven Belupo, Rangers i Hajduk.

Trenutno nastupa za Zurich.

U trenutnom rosteru su većinom mladi igrači, a strijelac gola na meču protiv Željezničara - Ivica Zubac, napadač je Širokog Brijega koji je stigao na posudbu u Opuzen.

Dres Neretvanca nosio je i Allyson, donedavni fudbaler Želje. Brazilac je upravo iz Neretvanca stigao na Grbavicu na ljeto prošle godine.

Za tim iz Opuzena digrao je 28 utakmica na kojima je postigao 12 golova i dodao četiri asistencije.

Ono što povezuje Neretvanac i Želju je i Zoran Slišković. Napadač rođen u Trpnju je od 1984. - 1985. godine nosio dres Neretvanca, da bi nakon toga stigao na Grbavicu.

Cyrille Kpan, fudbaler Širokog Brijega, također je nosio dres Neretvanca. Krilni fudbaler iz Burkine Faso se u Opuzenu zadržao od od februara 2022. do jula iste godine, kada je stigao na Pecaru. 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.