open-navfaktor-logo
search
Ljubav ima cijenu
Koliko će navijače Sarajeva koštati odlazak u Zenicu na meč protiv BATE Borisova?
Automobil je najskuplja opcija, ali čini se i jedina, jer vozovi i autobusi ne idu iz Zenice prema Sarajevu poslije 20.30 sati
07.08.2019. u 22:43
get url
text

Stadion Koševo ne ispunjava uvjete Evropske fudbalske federacije (UEFA) za utakmice 3. kola kvalifikacija za Ligu prvaka i Evropsku ligu, pa je Sarajevo bilo primorano potražiti drugi "dom" gdje će ugostiti BATE Borisov.

Odluka je pala na Bilino polje, mada je u igri bila i Grbavica. Međutim, iz Bordo tabora su poručili da je ponuda iz Željezničara bila nepovoljnija.

- Nakon detaljne analize ponuđenih uvjeta, a uzimajući u obzir finansijske, organizacione i druge parametre, donesena je odluka da će susret biti odigran na stadionu Bilino polje u Zenici. Jedan od osnovnih razloga ovakve odluke jeste da su fiksni troškovi u drugoj ponudi bili trostruko veći od one zaprimljene od NK Čelik - objasnili su iz FK Sarajevo svoju odluku.

A da li je za navijače prvaka i osvajača Kupa BiH isplativija opcija Zenica ili Sarajevo? Naravno, nije teško zaključiti da bi bilo jednostavnije i finansijski isplativije da fanovi Bordo tima dođu na Grbavicu, umjesto što će putovati na Bilino polje.

Sarajevo je organizovalo voz koji će prevesti 300 navijača, a šta je sa ostalim?

Izračunali smo koliko će jednog navijača koštati odlazak u Zenicu. U opciji su tri varijante - privatni automobil, te redovne linije autobusom ili vozom, ali je izvodljiva samo jedna (automobil), jer voz i autobus ne idu prema Sarajevu poslije 20.30 sati...

Ukoliko odlučite da sjednete u automobil i iz Sarajeva krenete put Zenice pripremite minimalno 60 KM. ViaMichelin je "izračunao" da od stadiona Koševo do Bilinog polja morate preći 68.6 kilometara (toliko i u povratku), a da ćete ukupno za gorivo morati izdvojiti nešto više od 26 KM.

Putarina do Zenice je 6 KM, a istu svotu morat ćete izdvojiti i u povratku. Ulaznice za utakmicu se kreću od pet do 15 KM. Kako biste se osvježili nakon puta (ViaMichelin kaže da ćete do Zenice voziti 50 minuta) i nešto pojeli prije utakmice morat ćete izdvojiti još minimalno 10 KM. U cijenu nije uračunat parking, a valjda ćete imate sreće da automobil ostavite na propisno mjesto, jer u suprotnom mogli biste biti izloženi i dodatnim troškovima (kazna za nepropisno parkiranje)...

Voz je mnogo isplativija varijanta. Karta u jednom smjeru košta 8,6 KM (sa rezervacijom), odnosno 13.10 KM povratna. Ali... Posljednji voz iz Zenice prema Sarajevu polazi u 19.32 sati. Prvi naredni je ujutro u 4.54 sati, a u Sarajevo stiže u 6.38 sati.

Slična situacija je i sa autobusom. Za kartu u jednom smjeru morate izdvojiti 13.70 KM, a za povratnu 20.30 KM. Problem je što posljednji autobus za Sarajevo kreće u 20.30 sati... Prvi naredni je ujutro u 5.30 sati.

Uz sve nabrojano, računajte da vam za odlazak u Zenicu treba "pola dana", umjesto desetak minuta do Grbavice. Ovo je dokaz da ljubav, ipak, ima cijenu...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.