open-navfaktor-logo
search
"Prešišali" nas
Kosovo uvelo VAR za šest mjeseci, a FSBiH "skuplja iskustva" već dvije godine
Fudbalski savez Kosova pustio je u rad sistem Video Assistent Referee (VAR) pred sinoćnju utakmicu Superkupa Kosova između Prištine i Lapa.
18.08.2021. u 18:18
get url
text

Tim povodom predsjednik Fudbalskog saveza Kosova Agim Ademi izjavio je da je ovo veliko dostignuće FSK-a, jer je priprema primjene ove tehnologije obavljena u rekordnom vremenu, za samo šest mjeseci, javlja Anadolu Agency (AA).

Ademi je potvrdio da je FSK jučer dobio punu licencu VAR-a od FIFA-e.

VEZANI TEKST - Društveno neodgovorni: Delegacija FSBiH putovala u Beograd po VAR iskustva

Rekao je da je tokom perioda pripreme VAR-a na Kosovu radilo devet operatora i 38 sudija s licencom FIFA do njegove potpune primjene.

I dok je Kosovo primjer kako treba, Fudbalski savez BiH je primjer kako ne treba raditi. Vico Zeljković, predsjednik FSBiH, i prije nego što je izabran na ovu funkciju najavljivao je VAR, a to je ponovio i 16. marta na Izbornoj skupštini.

- Radit ćemo na poboljšanju infrastrukture u svim sredinama, a plan nam je da napravimo 12 terena za premijerligaše s najboljom travnatom podlogom. Također, plan je da se uvede VAR - poručio je Zeljković u prvom obraćanju skupštinskim delegatima nakon što je naslijedio Dinu Begića.

Od tada je prošlo pet mjesec, a na našim terenima nemamo ni "V" od VAR-a.

VEZANI TEKST - Ima li nepotizma u bh. kući fudbala: Jedan brat delegat, drugi direktor, u FSBiH šute

Zapravo, nije se uradilo ništa, osim "skupljanja iskustva", jer, očito su u FSBiH imali važnijih poslova.

A "skupljanje iskustva" o VAR-u u krovnom bh. Savezu traje više od dvije godine (28 mjeseci). Osmog dana aprila 2019. godine delegacija predvođena Elmirom Pilavom, čovjekom s najviše funkcija u Savezu, "po iskustvo" je putovala u Zagreb.

Dvije godine kasnije (20. april 2021. godine) Pilav (FSBiH ga sada predstavio kao VAR projekt menadžera), je "novu ekipu" odveo po iskustvo u Beograd (od delegacije iz Zagreba "ispali" su Salem Prolić i Ibrahim Hasanbegović, koje su sada zamijenili Ognjen Valjić i Robert Zrilić).

I dok direktori i menadžeri iz FSBiH putuju po komšiliku i troše dnevnice, za to vrijeme u Prištini su radili i završili posao. Narodski rečeno, i Kosovo nas je "prešišalo".

VAR se primjenjuje samo u četiri situacije

- golovi i prekršaji koji su doveli do golova
- odluke o jedanaestercima i prekršajima koji su do njih doveli
- prekršaji za direktni crveni karton
- pogrešno identificiranje pri dodjeli žutog ili crvenog kartona

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.