open-navfaktor-logo
search
Probijanje rokova
Lopta će i na proljeće zapinjati u blatu
Lopta će i na proljeće u Bosni i Hercegovini ponovo zapinjati u blatu. Za mnoge prirodna situacija.
25.01.2024. u 21:00
get url
text

VEZANI TEKST - Haos na Pecari: Umjesto hibrida - blato do koljena!
 

Iako se u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine hvale da su iz prve akcije izgradnje hibridnih terena izašli iskusniji i da su nešto naučili, demantira ih situacija s "gradilišta".

Ponovo su probijeni rokovi izgradnje savremenih travnjaka, ovoga puta u Širokom Brijegu i Doboju. Sada je već izvjesno da na startu proljetnog dijela prvenstva dva kluba, Široki i Sloga, neće domaće utakmice igrati pred svojim navijačima, nego će goste dočekivati u Posušju, odnosno Modriči.

Radovi na dva stadiona krenuli su u oktobru prošle godine i trenutno se ne nazire njihov kraj, čemu svjedoče i medijski izvještaji s Pecare. Pokušali smo saznati i stanje na dobojskom terenu, ali niko iz Sloge nije odgovarao na naše pozive.

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine u projekat izgradnje hibridnih travnjaka nazvan "Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH" krenuo je u 2022. godini. Rok izvođenja radova je tri godine.

Do sada su nove terene dobili Gradski stadion u Banjoj Luci, stadion Koševo u Sarajevu, stadion Tušanj u Tuzli, te stadioni Pod Bijelim brijegom i Rođeni u Mostaru. Rokovi su probijani na svakom od ovih stadiona. Premijer liga BiH će, kada budu okončani projekti u Širokom Brijegu i Doboju imati sedam savremenih terena.

Pobjednik tendera FSBiH, odnosno izvođač radova je konzorcij ponuđača koji čine: Wickr Group a.s., Hellasod SA i Tarkett sports B.V.

Projekat finansira FSBiH, odnosno UEFA, zajedno sa lokalnim zajednicama, odnosno klubovima.

Izgradnja svakog terena pojedinačno košta oko 2,5 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.