open-navfaktor-logo
search
Tehnološko čudo
Lopte za EURO 2024 imat će ugrađen čip, evo kako će pomagati sudijama
Evropsko prvenstvo u fudbalu bit će održano od 14. juna do 14. jula 2024. godine u Njemačkoj.
04.12.2023. u 21:35
get url
text

Obavoljen je žrijeb grupa, a kao što je poznato ukoliko se plasira na EURO, fudbalska A reprezentacija BiH igrat će u grupi E zajedno sa Belgijom, Slovačkom i Rumunijom.

UEFA želi da turnir bude besprijekoran, a tome svjedoči i podatak da će se u Njemačkoj igrati sa loptom koja je pravo tehnološko čudo. Fussballliebe (ljubav prema fudbalu) je naziv zvanične lopte za mečeve EP-a.

Mikročip ugrađen u lopte pomoći će u odlučivanju jesu li igrači igrali rukom prije gola i jesu li se nalazili u ofsajdu.

Adidas i UEFA prvi put će na evropskim prvenstvima koristiti Connected Ball Technology, što pruža neviđen uvid u svaki element kretanja lopte i doprinosi prcocesu donošenja odluka uz pomoć VAR-a.

Sve bi trebalo funkcionisati tako da će mikročip u lopti raditi u kombinaciji s tehnologijom koja će pratiti udove igrača, a onda stvarati 3D prikaz koji će VAR-u stvoriti sliku i naznačiti točno mjesto kontakta lopte i tijela igrača.

Radi li se o ruci, konačnu odluku donijet će sudija koji će odlučiti je li bilo namjere igranja rukom ili ne. Na sličan način preciznije će se moći odrediti položaj igrača u situacijama kod ofsajda. Lopta će zabilježiti tačan trenutak dodira igračevog tijela kod njenog upućivanja prema naprijed, a onda će lakše biti i odrediti pozicije drugih igrača u polju u dvojbenom trenutku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.