open-navfaktor-logo
search
Načelnik Općine Centar
Mandić odgovorio direktorici Ajli Alimanović na tvrdnje da Općina Centar pomaže FK Sarajevo sa nula KM
Direktorica Fudbalskog kluba Sarajevo Ajla Alimanović jučer se na 24. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar obratila vijećnicima i istakla kako u 2023. ova općina nije u budžetu planirala klub kojim ona rukovodi, a povodom toga oglasio se i načelnik Srđan Mandić.
31.12.2022. u 14:51
get url
text

Mandić je na gostovanju u emisiji Špica na TVSA demantovao tvrdnje direktorice FK Sarajevo "da Općina Centar sa nula KM pomaže ovaj klub s Koševa".

- U ovoj godini za omladinski pogon FK Sarajevo planirano je 200 hiljada KM. Polovina tog iznosa je uplaćena, a ostatak je iz tehničkih razloga prenesen u budžet za slijedeću godinu. Također, imamo dogovor sa općinskim vijećem da će u rebalansu budžeta za 2023. biti izdvojeno dodatnih 100.000 KM.

VEZANI TEKST - Ajla Alimanović priznala - stadion nije naš: Seli li Sarajevo sa Koševa, šta je loše u ugovoru sa Općinom Centar?

Na insistiranje FK Sarajevo prihvatili smo aranžman sa FSBiH i krenuli sa rekonstrukcijom travnjaka na Koševu za koju će biti izdvojeno ugovorenih 550.000 KM uz značajne dodatne prateće troškove. Nije korektno reći da to nije pomoć klubu jer će, zahvaljujući ovoj investiciji, FK Sarajevo imati optimalne uslove za igru i organizaciju evropskih utakmica.

Ugovor o dugoročnom najmu stadiona koji smo potpisali u aprilu prošle godine rađen je u skladu sa zahtjevima FK Sarajevo, nakon višemjesečnih pregovora, i nije korektno sada ga nazivati štetnim po klub. Očekujemo zvanično, pismeno izjašnjenje o daljoj sudbini tog ugovora - poručio je Mandić pa dodao:

- FK Sarajevo za najam stadiona plaća simboličan iznos od 7.000 KM mjesečno, a troškovi održavanja su puno veći od toga, tako da se ne slažem s Alimanović da Općina Centar pomaže FK Sarajevo sa nula KM.

Stadion Koševo je bio i ostat će dom FK Sarajevo, a Općina Centar će i dalje biti pouzdan partner FK Sarajevo - dodao je Mandić.

Podsjetimo, Alimanović je jučer na sjednici Općinskog vijeća Centar poručila i kako je razočarana jer je Općina Centar uskratila pomoć.

- Mi smo bili negativno iznenađeni i razočarani kada smo to vidjeli. Naš klub je i dalje Udruženje građana, a ne privatni klub, kako to mnogi misle. Imamo privatne investitore koji pomažu budući rad kluba, ali sve buduće projekte i razvoj omladinskog pogona nećemo moći uraditi bez podrške lokalne zajednice - rekla je Alimanović, a potom navela ono što joj najviše smeta.

- U isto vrijeme Općina Novo Sarajevo svom matičnom klubu Željezničaru obezbjeđuje skoro milion KM za 2023. godinu, a kao što znamo ta općina ima mnogo manji budžet nego naša općina. Molim vijećnike da razmotre Nacrt budžeta, te da se nađe način da se ostvari zajednički interes između Općine i FK Sarajevo. Nama donacija ne treba na sreću, nama treba lokalni partner i podrška za zajedničke projekte - rekla je direktorica FK Sarajevo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.