open-navfaktor-logo
search
Usporedba
Mujkić i Kulašin na evropskom nivou: Od stopera Slobode više pretrčala samo dvojica igrača u finalu Lige prvaka
AUTOR: S.Š.
10.06.2024. u 19:01
get url
text
FOTO: FSBiH
Mlada fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine prošle sedmice savladala je Sjevernu Makedoniju u prijateljskoj utakmici koja je odigrana u Konjicu.
Izabranici selektora Igora Jankovića slavili su sa 2:1, a pobjeda dobija na snazi kada se zna da je naš tim igrao sa mlađim igračima (gosti nisu ispoštovali dogovor).
Zanimljivo je pogledati i neke statističke podatke, prije svega pretrčane kilometre, kada su u pitanju pojedinci u našem timu, a koje je izmjerio Stat Sports, najmoćniji GPS lokator na svijetu. U tom segmetnu posebno se izdvajaju dva imena - Nermin Mujkić i Enver Kulašin, a treći na listi sa najviše pretrčanih kilometara je Vinko Rozić, koji je "prebacio" 10 kilometara.
FOTO: Statsports.com
Mujkić, koji je sa Slobodom igrao Prvu ligu Federacije BiH i izborio je plasman u Premijer ligu BiH, prema zvaničnim podacima ostvario je rezultate koji su na evropskom nivou. Pretrčao je 11 kilometara i 57 metara, što je rezultat vrijedan svake pažnje. Usporedbe radi u finalu Lige evropskih prvaka između Reala i Borussije Dortmund (2:0) samo su dvojica igrača pretrčala više od Mujkić - Marcel Sabitrzer (11,17 km i Niclas Fullkrug 11,14 km).
FOTO: UEFA.com
Kulašin je protiv Sjeverne Makedonije pretrčao 10.847 metara, a Rozić 10.649 metara.
I kada su u pitanju brzinski sprintevi treba naglasiti da su u ovom segmentu Rozić, Mujkić i Kulašin ostvarili najviše sprinteva u toku 90 minuta.
Treba naglasiti kako je prema istim podacima bh. tim protiv Sjeverne Makedonije trčao u prosjeku 7.654 metara. Svakako da su Mujkić, Kulašin i Rozić popravili ovu statistiku.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.