open-navfaktor-logo
search
(Pod)sjećanje
Najdramatičnija utakmica BiH u Luksemburgu: Pobjeda vrijedila zlata, a na golu panter iz Zavidovića
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Herecegovine sutrašnjom utakmicom u Luksemburgu odradit će posljednje gostovanje u kvalifikacijama za EURO 2024, za Zmajeve propale, s obzirom na to da će vizu za Njemačku tražiti kroz baraž u martu naredne godine.
15.11.2023. u 16:53
get url
text

Dvoboj sa Luksemburgom bit će ukupno šesti u kvalifikacijama za EURO, a BiH ima pet pobjeda i poraz. Luksemburg je ove godine savladao Zmajeve u Zenici sa 2:0, poslije čega je otkaz na poziciji selektora dobio Faruk Hadžibegić.

Prve mečeve BiH je protiv Luksemburžana igrala u kvalifikacijama za EURO 2004, kada su s bh. timom u grupi bili još Danska, Norveška, i Rumunija. Upravo iz tog vremena pamtimo jedan od najdramatičnijih dvoboja s Luksemburgom.

Prvo je BiH na domaćem terenu riješila Luksemburg rezultatom 2:0 golovima Elvira Bolića u 58. i Sergeja Barbareza u 75. minuti.

U pretposljednjem kolu kvalifikacija, a nakon minimalne pobjede nad Norveškom u Zenici koju je golom osigurao Zlatan Bajramović, tim predvođen Bakom Sliškovićem morao je na megdan Luksemburgu. Našem timu odgovarala je samo pobjeda, koja je i ostvarena pogotkom Barbareza poslije centaršuta Salihamidžića u 35. minuti.

Ostalo je upamćeno da se BiH namučila te noći, a glavni "krivac" bio je Alija Bešić, panter iz Zavidovića, koji je čuvao mrežu Luksemburga. Bankar, kojem je fudbal bio sporedno zanimanje, branio je tada možda i utakmicu života. Ipak, nije spriječio BiH da upiše tri boda, pred utakmicu sa Danskom, onu historijsku na Koševu koja je odigrana u nezapamćenoj atmosferi, a našu državu danima je drmala nezapamćena euforija.

Na kraju BiH nije uspjela uzeti mjeru Dancima.  Završilo je 1:1. Da je kojim slučajem uknjižila pobjedu, naša država direktno bi, prvi put u svojoj historiji, otišla na smotru najboljih timova Starog kontinenta, što i danas čeka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.