open-navfaktor-logo
search
Početkom 2024. godine
Nakon SP-a Katar domaćin Azijskog kupa, nastupit će i reprezentacija Palestine
Nakon prošlogodišnje veoma uspješne organizacije FIFA Svjetskog prvenstva Katar će od 12. januara do 10. februara 2024. godine treći put biti domaćin i Azijskog kupa.
16.11.2023. u 17:02
get url
text

Katar brani naslov prvaka Azije nakon velikog uspjeha 2019. godine i pobjede nad Japanom u finalu.

Gledaoci će na devet stadiona, među kojima je sedam onih na kojima je u novembru i decembru 2022. godine igrano Svjetsko prvenstvo, kao i širom svijeta putem malih ekrana, moći pratiti 51 utakmicu 24 ekipe raspoređene u šest grupa, saopćeno je iz Ambasade Katara u Sarajevu.

Finalna utakmica bit će održana na Lusailu (kapacitet: 88.966 mjesta), gdje je odigrano i spektakularno finale između Francuske i Argentine u kojem su slavili Leo Messi i društvo.

Podsjetimo, prvobitni domaćini Azijskog kupa trebala je biti Kina, ali je ranije odustala od domaćinstva zbog pandemije COVID-19. Južna Koreja i Indonezija su, također, bili u utrci za domaćinstvo kontinentalnog fudbalskog takmičenja, ali je povjerenje ukazano Kataru gdje ovaj turnir ugošćen još 1988. i 2011. godine.

- Katar se sprema ponovno dočekati navijače iz cijelog svijeta. Očekujemo ogroman interes za turnir, na kojem će se takmičiti najbolji igrači iz cijele Azije - rekao je Hassan Al Kuwari, izvršni direktor marketinga i komunikacija Organizacijskog odbora Azijskog kupa.

Tokom FIFA Svjetskog prvenstva navijači iz svih dijelova svijeta svjedočili su iznimnom gostoprimstvu katarskih domaćina. Doha vjeruje da različitim sadržajima može ponovo ponuditi odlično iskustvo.

- Tokom 2024. veselimo se što ćemo ugostiti mnogo više ljubitelja fudbala, te ih pozvati da iskuse prošireni ugostiteljski krajolik zemlje, od novih hotela do zabavnih atrakcija. Qatar Tourism će sa svoje strane dati podršku stvaranju uzbudljive atmosfere tokom turnira tako što će organizirati nekoliko događaja visokog profila koji zadovoljavaju različite ukuse i interese - rekao je Abdulaziz Ali Al-Mawlawi, šef sektora marketinga i promocije u Qatar Tourismu, dodajući da je i ulazak u Katar jednostavniji nego ikad.

Reprezentacija Katara u turnir će ući kao braniteljica naslova prvaka Azije, nakon što je osvojila prestižni naslov 2019. godine. Na Azijskom kupu nastupa i selekcija Palestine, koja u ovom trenutku proživljava neke od najtežih dana u svojoj historiji.

Kao što je poznato i sa Svjetskog prvenstva održanog prošle godine, maksimalna udaljenost dva stadiona u Kataru je 75 kilometara. To će omogućiti navijačima da prisustvuju na više utakmica dnevno.

Sve ulaznice, koje su već puštene u prodaju, bit će digitalne. Ulaznice za utakmice grupne faze mogu se kupiti online putem službene web stranice za prodaju ulaznica http://asiancup2023.qa.

Mogu se prikazati na bilo kojem mobilnom uređaju. Navijači će moći preuzeti ulaznice u svoje digitalne novčanike, što znači da im na stadionu nije potrebna internetska veza.

Ovo stvara besprijekorno iskustvo bez utroška papira, potvrđujući predanost Katara pružanju održivog turnira. Navijači koji žele preprodati svoje ulaznice moći će to, također, učiniti putem službene platforme za preprodaju ulaznica za turnir.

Za sva dodatna pitanja zainteresirani se mogu obratiti timu za prodaju ulaznica putem njihove službenog e-maila: [email protected], ili putem kanala društvenih medija turnira: @Qatar2023 i @Qatar2023en.

Devet stadiona ugostit će 51 utakmicu Azijskog kupa. Susreti će se igrati na stadionima koji su nam već dobro poznati sa Svjetskog prvenstva: Lusail, Al Bayt, Khalifa International, Al Janoub, Ahmad bin Ali, Al Thumama, te Education City.

Dodatno za vrijeme Azijskog kupa korist će se još dva stadiona: Jassim bin Hamad i Abdulla bin Khalifa. Oni su dodani na listu najmodernijih objekata koji će ugostiti turnir.

Grupa A: Katar, Kina, Tadžikistan i Libanon
Grupa B: Australija, Uzbekistan, Sirija i Indija
Grupa C: Iran, UAE, Hong Kong i Palestina
Grupa D: Japan, Indonezija, Irak i Vijetnam
Grupa E: Južna Koreja, Malezija, Jordan i Bahrein
Grupa F: Saudijska Arabija, Oman, Kirgistan i Tajland

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.