open-navfaktor-logo
search
Brojni rekordi
Nalić prekinuo odmor igračima: Previranja u klubu u drugi plan bacila sjajne rezultate Slobode
Fudbaleri Slobode tačku na polusezonu stavili su pobjedom protiv Simm Baua u Maglaju 18. novembra, a iako je planirano da Crveno-crni odmaraju do devetog januara 2024. godine, Zlatan Nalić i njegov stručni štab, kao i igrači svakodnevno su aktivni.
24.12.2023. u 14:16
get url
text

Uprkos i više nego uspješnoj jeseni na putu ka povratku u elitu, na Tušnju je turbulentan kraj godine. U klubu traju previranja, a ostavkom predsjednika Senada Mujkanovića, Sloboda je ostala bez upravnog odbora.

U međuvremenu je raspisan svojevrsni konkurs za izbor predsjednika, a pod uvjetom da se neko i odazove, jasno je da Tuzlaci neće izabrati prvog čovjeka kluba možda čak i do starta zimskih priprema. U situaciji kakvoj jeste, u Slobodi je trenutno mnogo toga nejasno, od finansijke konstrukcije, igračke križaljke i klupskih ciljeva.

VEZANI TEKST - Nalić: Ništa ne mogu uraditi sam, ovo nije samo moj uspjeh
 

Dok traju neizvjesnost, stručni štab na čelu sa Zlatanom Nalićem ne sjedi skrštenih ruku. Ekipa je trebala odmarati do planirane prozivke 9. januara, ali trener je odlučio i da decembar bude radni.

Svi igrači dobili su plan i program rada, odrađeno je ukupno 24 treninga, a sve pod nadzorom trenera Nalića koji rad kontroliše uz pomoć softvera. Tako će, nadaju se u Slobodi, nadoknaditi manjak mečeva i treninga u odnosu na premijerligaške timove i potpuno spremni dočekati nastavak sezone.

Podsjetimo, Sloboda će utakmicom osmine finala Kupa BiH protiv Sarajeva (9./10. februar) igrati prvu zvaničnu utakmicu u 2024. godini, a mjesec poslije nastavlja se prvenstvo u Prvoj ligi FBiH.

VEZANI TEKST - Na Tušnju muk: Ponavlja se "ljeto 2023", slijedi nova trakavica
 

Ono što bi Slobodu moglo unazaditi jeste situacija oko kluba, jer nije poznatno ko će biti na njegovom čelu u budućnosti, da li će i ko imati ovlasti da pregovara s potencijalnim pojačanjima, da li će klub imati adekvatne pripreme na destinaciji koja omogućava uvjete za normalan rad.

Sve su to otvorena pitanja koja utječu i na ekipu, a stvaraju i problem na putu ka Premijer ligi BiH, ako je to više i cilj.

Sloboda iza sebe ima jesen za pamćenje, uključujući najuspješniju polusezonu u klupskoj historiji, najviše osvojenih bodova ikad, najviše postignutih golova, najviše uzastopnih pobjeda (10), najviše ukupnih pobjeda (14), najviše vezanih pobjeda na domaćem travnjaku...

Podaci Transfermarkta kažu da je Sloboda pod komandom trenera Zlatana Nalića osvajala 2,5 boda po utakmici, što ga čini najučinkovitijim strategom u 104-godišnjoj historiji Crveno-crnih. Po tome se ove sezone može mjeriti samo Vinko Marinović koji ima gotovo identičan učinak u Borcu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.