open-navfaktor-logo
search
Tragedija
Napadač koji je preminuo u Albaniji i ranije kolabirao na terenu: Bog je uvijek dobro mislio o meni
Raphael Dwamena, 28-godišnji napadač albanske Egnatije srušio se na terenu tokom utakmice s Partizanijem, a preminuo je u bolnici poslije drugog srčanog udara koji je doživio.
11.11.2023. u 20:11
get url
text

Dwamena je bio najbolji strijelac albanske Super lige, a riječ je o napadaču koji je za reprezentaciju Gane odigrao osam utakmica i postigao dva pogotka.

VEZANI TEKST - Tragedija u Albaniji: Najbolji strijelac lige se srušio na terenu, preminuo u bolnici
 

Švicarski Zurich je za Dwamenu u januaru 2017. godine austrijskom Lustenauu platio 600.000 eura, a u ljeto 2018. godine Zurich je ganskog napadača prodao u španski Levante za čak 6,2 miliona eura. Levante ga je posudio Zaragozi nakon čega je došao kraj saradnje. Zbog problema sa srcem Dwamena nikada nije uspio ostvariti karijeru kakvu su mnogi očekivali.

Napadač je u augustu 2020. prešao u danski Vejle, gdje je stavljen pod ljekarski nadzor nakon što mu je nekoliko mjeseci ranije ugrađen defibrilator.  U februaru 2021. je ostao bez kluba. Razdoblje bez poslodavca trajalo je duže od godinu i po.

Vrijedi istaknuti da je Dwamena 2017. bio blizu prelaska u engleski Brighton, dogovor je postignut, no tokom ljekarskih pregleda ustanovljeni su problemi sa srcem pa je sve propalo.

Afrikanac se vratio u Austriju poslije perioda bez kluba, potpisavši za Blau Wiss Linz u ljeto 2021. Kolabirao je tokom Kup utakmice u Austriji prije dvije godine.

- Bog je uvijek dobro mislio o meni - kazao je Dwamena dva mjeseca nakon toga.

Važno je naglasiti da je fudbaler uklonio ugrađeni defibrilator, jer ga je, kako je priznao, sprečavao u bavljenju sportom, ali i zato što je kod njega izazivao paniku.

On je u nedavnom intervjuu priznao da su mu ljekari savjetovali da više ne igra fudbal, ali odlučio je nastaviti "jer je to bio njegov život".

- Ljekari iz različitih klubova rekli su da ne smijem više igrati, odgovorio sam da cijenim njihovo mišljenje, ali da ne želim stati - priznao je.

A augustu prošle godine priključio se BSC Old Boysima, švicarskom petoligašu. Tokom ljeta 2022. bio je u pregovorima s Tuzla Cityjem, ali do dogovora nije došlo. U januaru ove godine stigao je u albansku Egnatiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.