open-navfaktor-logo
search
Golman Rakowa
Neki bi Vladana Kovačevića vratili među Zmajeve, a on i dalje sanja dres Srbije
Vladan Kovačević, nekadašnji čuvar mreže Sarajeva i mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine, odlučio je da u budućnosti nosi dres Srbije.
26.10.2023. u 20:06
get url
text

Golman poljskog Rakowa, aktuelnog prvaka Poljske, već se našao na jednom spisku Dragana Stojkovića Piksija, ali su dolazak među Orlove spriječili papiri, jer Kovačević ne može promijeniti sportski državljanstvo.

No, uprkos tome on se i dalje nada da će braniti za Srbiju, čak i sada kada su ga neki prizivali da se vrati među Zmajeve, kada je već postalo jasno da ne može braniti za Srbiju.

- Priča o reprezentaciji je zaista teška tema, jer sam želio da promijenim nacionalni dres. Htio sam da igram za Srbiju, ali se malo zakomplikovalo i sada ova situacija stoji nerazriješena. Ne mogu da kažem šta je riješenje, ali UEFA mora da prihvati moju i želju Srbije.

Nadam se da će se to konačno desiti i da ću igrati za Srbiju. Stalno razgovaram sa ljudima iz Fudbalskog saveza Srbije, u kontaktu smo. Postojao je plan, bilo je sve spremno da debitujem, ali se na kraju to nije desilo. Nadam se da će u najkraćem mogućem roku sve biti riješeno kako bih mogao da konačno zaigram - rekao je Kovačević u razgovoru za Kanal Sportowy, dodavši:

- Ja sam iz Banjaluke, to je Republika Srpska, ali je i u Bosni i Hercegovini. Znate, to je zaista teška tema za razgovor, ne znam šta da vam kažem... U Bosni žive Srbi, Hrvati i Bosanci, tri naroda. Uvijek će biti podjela, ali ja na to ne gledam tako, dosta je politike umiješano i zato ne želim da pričam na tu temu. Nikada i nisam. U medijima nisam nikada govorio o reprezentaciji. Čekao sam priliku da branim za Srbiju i to je moja odluka.

Na pitanje da li postoji šansa da već u novembru obuče dres Srbije bio rezervisan.

- Nadam se da će naredni mjesec donijeti promjenu. Zaista je teško, ali se nadam da će UEFA pokazati razumijevanje i konačno prihvatiti sve. Imam srpski pasoš, ali sam sa 22 godine branio za Bosnu i Hercegovinu, a postoji pravilo da može da se igra samo do 21. Sada se sve zakomplikovalo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.