open-navfaktor-logo
search
Poznati razlozi
Nevjerovatna scena: Martinez dobio drugi žuti karton kod izvođenja penala, ali nije isključen
AUTOR: Autor: Faktor/Index.hr
18.04.2024. u 22:36
get url
text
Fudbaleri Aston Ville prošli su u polufinale Konferencijske lige boljim izvođenjem jedanaesteraca protiv Lillea.
Francuski klub je u revanšu utakmici na domaćem terenu bio bolji 2:1, pa se s ukupnih 3:3 pristupilo izvođenju penala.
Na samom početku "raspucavanja" dogodila se jedna neobična situacija.
Golman Aston Ville Emiliano Martinez odbranio je jedanaesterac Nabilu Bentalebu te se neposredno nakon toga okrenuo prema navijačima Lillea i počeo ih ušutkivati. Arbitar Ivan Kružliak procijenio je da je Martinez otišao predaleko pa mu je dodijelio žuti karton.
Tu je krenula pomutnja. Martinez je već dobio žuti karton u prvom poluvremenu pa mu je ovo bila druga opomena. Svi su samim time zaključili da je argentinski golman isključen te da mora napustiti teren. Ipak, to nije bio slučaj.
Pravila kažu da u "raspucavanju" ne vrijede žuti kartoni koje je igrač dobio tokom 90 ili 120 minuta utakmice. Stoga, da bi došlo do isključenja u "raspucavanju", igrač bi morao tokom izvođenja jedanaesteraca dobiti dva žuta ili direktan crveni karton. To pravilo kao da nije znao ni sam Martinez, koji se čudio nakon dobivenog žutog kartona i izgledao je kao da mu nije jasno je li isključen.
Aston Villa je imala sreće što je pravilo takvo jer je Martinez u petoj seriji odbranio i penal Benjaminu Andreu te tako postao junak engleskog kluba.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.