open-navfaktor-logo
search
Smišlja naslov
Nikola Nikić piše knjigu: Čuj, ja i knjiga... Bit će prava, dvije kile teška, debele korice, 300 strana
Pomozite sad ili nikad. I ja sam cijelu karijeru igrao za vas... U pripremi je knjiga o meni (čuj ja i knjiga). Ne sumnjam da ćete je naručiti. Nego, kakav naslov da bude. Konkurs otvoren 15 dana. Predlažite. Koji naslov pobijedi, dobija nagradu da mu budem gost jer svi su se uvjerili da sam mnogo bolji gost nego domaćin.
22.02.2024. u 21:23
get url
text

VEZANI TEKST - Nikola Nikić dobio osmo unuče: Beba rođena 11. maja u 11 sati i 11 minuta

Ovo je Facebook status koji je 7. februara ove godine objavio Nikola Nikić, živa legenda sarajevskog Željezničara i nekadašnji selektor mlade fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Strašni sude!", "Najjači osmijeh Grbavice", "Nikola Nikić - jedna priča", "Od Jagode do aviona", "Došao je tiho i postao legenda", "Pustinjska Lisica", "Don Kihot sa lijevog krila", "Bosanac i bubamara", "Moj život, moja priča - Nikola Nikić", "Dribling, bijeg i gol, ostalo kofol", "Brži od infarkta", "Niko kao Nikola", "Kuda ide Nikić"... Ovo su samo neki od stotina prijedloga koji su napisani u komentarima. 

A iako je prošlo 15 dana, Nidžin konkurs još nije zatvoren.

- Nisam još donio odluku. Imam još pet dana da odlučim šta ću. Nešto razmišljam, pade mi napamet, da bi najbolje možda bilo "Nikola Nikić - Od Skugrića do nebesa". Pošto je sve u šaljivom tonu, nek i to bude. Normalno, podloga će biti plava, moja slika u Željinom dresu - kazao nam je Nikić.

Otkrio je i kako je došlo do ideje da svoje anegdote iz fudbalskog života zapiše na papir.

- Suad Krajinović, on je moj drug iz Modriče, a sada se oženio, dolje u Gradačcu je. Njegov je brat kum mome bratu od strica... Znamo se dugo, i on mi kaže: "Nidžo, vidi, ja počeo skupljati materijal". Hajde, rekoh i ja sam na vratinama, nije loše. I pristao sam. Neka ostane nešto zabilježeno iza mene. Moj period u Želji će biti pola knjige - kaže Nikić.

Dodao je kako mu je recenziju napisao i Edin Džeko, kapiten fudbalske A reprezentacije BiH, za kojeg je Nikić od početka govorio da će postati vrhunski igrač i kojeg je vodio u mlađim reprezentativnim selekcijama:

- Lijepo je napisao, ali sam pomislio da će reći: "Kralju, kupit ću 100 knjiga" - kazao je Nikić u šaljivom tonu.

Štivo će biti štampano na 300 strana.

- Prava knjiga. A4 format, korice debele, tvrde. Nije Nikola Nikić svako. Nisam išao u neke škole, ali da bar imam jednu knjigu. Bit će sigurno u njoj dvije kile. Valjalo bi mi za treninga da sam je imao prije, pošto nisam mogao tri skleka napraviti i pet čučnjeva - priča Nikić, uz njegov karakteristični osmijeh.

Štamparija Grin u Gračanici će štampati knjigu, koja bi uskoro mogla ugledati svjetlo dana.

- Mogla bi biti gotova za 15-20 dana. Do baraža protiv Ukrajine. Ali sam mislio da organizujem promociju kada budemo igrali prijateljske utakmice, pa da dođu i Džeko, Pjanić, ostali reprezentativci BiH - naglasio je Nidžo.

Tokom razgovora sa Nikićem u jednom trenutku pukla je "veza". U svom stilu je objasnio šta se desilo, te da je na putu od rodnog Skugrića prema Gračanici.

- Idem preko ovih brda. Ovdje bi i Niki Lauda zalutao i promašio, a ne ja koji sam dvije godine polagao - kazao je Nikić dodavši kako čuveni mercedes više nije u životu:

- Nije. Sada vozim clia. Idem dva sata od Skugrića do Gračanice. To je 60 kilometara. I dva nazad, to su četiri sata. Kaže mi gradonačelnik Helić: "Nidžo, ja za to vrijeme stignem do Ljubljane". Ali ja vozim polako. I na autoputu vozim 80.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.