open-navfaktor-logo
search
Upitna regularnost
Novi skandal: Krši li FSBiH zbog Radike i Dražena Marića propise, šta kaže Elmir Pilav?
Kćerka predsjednika Komiteta za takmičenje zaposlena je u FSBiH. Brat nekog od direktora u FSBiH obavlja funkciju službenog lica na utakmicama Premijer lige BiH...
23.12.2020. u 13:06
get url
text

Kada su naš fudbal i naš Savez u pitanju sve je moguće. Tako je moguće i da otac Radika Marić i sin Dražen Marić budu na listi delegata i sudija A liste Premijer lige BiH.

Šta piše u Pravilniku o sudijama i suđenju

Na taj način se krši Pravilnik o sudijama i suđenju Fudbalskog saveza BiH, iz juna 2020. godine, tačnije Članu 76. pomenutog Pravilnika.

- U istom rangu takmičenja/ligi ne mogu se nalaziti sudija, posmatrač suđenja, član Komiteta za sudije, mentor, delegat koji su u bliskim rodbinskim vezama (krvna/tazbinska veza), a koje mogu imati utjecaja na napredovanje ili zadržavanje na listi ostalog sudijskog kadra kao i na regularnost takmičenja - piše u Članu 76.

Bliskim srodnicima u smislu prethodnog stava smatraju se:

1. Srodnici u pravoj liniji krvnog srodstva bez ograničenja,
2. Srodnici u pobočnoj liniji zaključno sa trećim stepenom,
3. Srodnici u prvom stepenu tazbinskog srodstva.

Elmir Pilav, Izvršni direktor Sektora za sport u FSBiH, u izjavi za Faktor tvrdi da u ovom slučaju ne postoji sukob interesa.

- Tačno je da se Dražen Marić nalazi na listi sudija PLBiH. Također, tačno je da se Radika Marić nalazi na listi delegata PLBiH. Isto ne predstavlja sukob interesa, s obzirom na to da se navedeni član Pravilnika o sudijama i suđenju odnosi na takmičenja gdje je delegat istovremeno i posmatrač suđenja (npr. Druga liga NSFBiH i niže, Regionalna liga FSRS i niže), te bi kao takav mogao imati utjecaja na "zadržavanje ili napredovanje ostalog sudijskog kadra", a to nije u ovom slučaju - poručio je Pilav u odgovoru na naš upit.

VEZANI TEKST - Ima li nepotizma u bh. kući fudbala: Jedan brat delegat, drugi direktor, u FSBiH šute

Čak i ako "dinastija" Marić nema utjecaja na "zadržavanje ili napredovanje ostalog sudijskog kadra", rodbinske veze oca i sina mogle bi imati utjecaja na regularnost takmičenja.

Šta to znači u praksi? Pokušat ćemo objasniti na vrlo jednostavan način, s kojim bismo se u praksi mogli susresti.

Kako su otac i sin na listi Premijer lige BiH, teoretski je moguće da budu delegirani za istu utakmicu, primjerice derbi Sarajevo - Željezničar. I, upravo na toj utakmici, dogodi se incident, utakmica bude prekinuta, a o ishodu derbija odlučuju komisije FSBiH i to na osnovu izvještaja službenih lica.

Vratimo li se na početak priče o imaginarnom derbiju dolazimo do informacije da su službena lica na utakmici otac i sin.

Kako otac i sin mogu zaštititi jedan drugog?

Opet teoretski gledano, kako bi zaštitili jedan drugog, u svojim dopunskim izvještajima (sudije i asistenti sudije su dužni da podnesu izvještaje o utakmici, a na traženje nadležnog organa i dopunski izvještaj - piše u Članu 44. Pravilnika o sudijama i suđenju FSBiH) delegat i sudija, odnosno otac i sin, "usklade priče", po cijenu da u izvještaju ne iznesu činjenično stanje.

Vodeći se njihovim izvještajima Komitet za takmičenje FSBiH utakmicu registruje službenim rezultatom. Da li je na taj način dovedena u pitanje regularnost takmičenja? Procijenite sami...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.