open-navfaktor-logo
search
Sezona 2023/24
Noviteti u Premijer ligi BiH: "Zaštićeno godište", više igrača u zapisniku, manje vanrednih kola...
Nova sezona u fudbalskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine krenut će 29. jula, s određenim novitetima u propozicijama takmičenja, koje je na jučerašnjoj sjednici usvojio Fudbalski savez Bosne i Hercegovine.
18.05.2023. u 11:49
get url
text

Promjene se odnose i na igrače mlađe od 21 godine.

- U zapisniku utakmice u svakoj ekipi potrebno je da budu tri U-21 igrača, s tim što jedan mora odigrati cijelu utakmicu. U aktuelnoj sezoni dvojica su morala igrati, s tim da je jedan morao biti na terenu 45 minuta, a drugi cijelu utakmicu - obrazložio je za Faktor predsjednik Takmičarske komisije FSBiH Ivan Frljić.

Igrači mlađi od 21 godine moraju biti državljani Bosne i Hercegovine.

Kada su u pitanju strani državljani i dalje će ih u zapisniku biti maksimalno pet.

Frljić dalje navodi da se u zapisniku povećava broj igrača.

- U aktuelnoj sezoni minimalan broj je 18, maksimalno 20, a od naredne sezone minimalno 18, a maksimalno 22 igrača - kaže on i dodaje da je to zahtjev klubova, s obzirom na to da imaju velik broj fudbalera na platnom spisku, a da pojedini ne konkurišu za utakmice, ne putuju s ekipom...

- Sezona kreće 29/30. jula, jesenji dio završava 16/17. decembra, a proljetni dio kreće 24/25. februara - govori Frljić o kalendaru takmičenja.

U finalu Kupa BiH od naredne sezone ponovo će se igrati dvije utakmice.

- Planirali smo drugu finalnu utakmicu Kupa naredne sezone 15. maja, a prvu sedam dana ranije - kaže prvi čovjek Takmičarske komisije.

Objašnjava da se pokušao izbjeći i zgusnut raspored. Smanjen je broj vanrednih kola.

- Svako prvenstveno kolo igra se vikendom. U biti, po jedna srijeda u jesenjem i proljetnom dijelu sezone. Uradili smo to zbog klubova koji sudjeluju u evropskim takmičenjima, kako ne bismo imali pretrpan kalendar takmičenja, da možemo više srijeda koristiti za nadoknadu utakmica. Svakom predstavniku u evropskom takmičenju mogu se odgoditi tri - četiri utakmice. To je odluka Izvršnog odbora - govori Frljić.

Do određenih korekcija došlo je u omladinskom i ženskom fudbalu.

- Što se tiče omladinskih selekcija, za U-19, U-17 i U-15 uzraste omogućili smo po sedam izmjena u tri termina. Želimo da se što veći broj djece uključi u igru kako bi se svima dala šansa za napredovanje.

Kada je u pitanju ženski fudbal, u terminima kada budu reprezentativne aktivnosti pravit će se reprezentativna pauza - zaključio je Frljić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.