open-navfaktor-logo
search
Legenda Želje
Objavljena knjiga "Nikola Nikić: Fudbal je moj život"
AUTOR: Suad Krajnović
14.05.2024. u 14:58
get url
text
FOTO: Ammar Krajnović
Upravo je iz štampe izašla sportska knjiga "Nikola Nikić: Fudbal je moj život", autora Suada Krajnovića, pisca i sportskog novinara iz Gradačca.
Ovo je knjiga za koju je, još dok je bila u štampi, počelo da vlada veliko interesovanje, tako da je i prije njenog izlaska zakazano već nekoliko promocija u raznim mjestima naše države.
Koliko interesovanje za knjigu vlada, dokaz je da postoji ideja da se prevede na grčki jezik jer je Nikić tri godine igrao u Grčkoj, gdje je također ostao ljubimac navijača. To je sve pokazatelj koliko je Nikić bio popularan i koliki je pečat ostavio u fudbalu nekadašnje države gdje se igrao fudbal među najljepšim i najkvalitetnijim, možemo sigurno tvrditi, na cijeloj Zemljinoj kugli.
Za one koji su pratili Nikićeve igre dovoljno je samo reći Nikić, a za ove novije generacije samo riječ-dvije da bi im ga malo približili.
Bio je vihor po lijevoj strani sarajevske Grbavice, izuzetan dribler i strijelac, fudbaler koji je činio ekipu Željezničara koja je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća igrala najljepši fudbal (nazivali su ga još i romantičarskim) i bila jedna od najjačih ekipa bivše države, koju je sa klupe vodio legendarni Ivica Osim. Međutim, Nikić je posjedovao veliku ljudsku kvalitetu koja ga je također izdvajala od mnogih drugih, kao i smisao za šalu, pogotovo na svoj račun.
nikola-nikic-knjiga
FOTO:
Ammar Krajnović
1 od 4
left-arrowright-arrow
Sve to ga je učinilo najpopularnijim igračem nekadašnjih prvenstava, a onda je to pojačavao baveći se (po završetku igračke karijere) trenerskim pozivom u kome je u par navrata vodio mlade reprezentativce naše države kao i žensku reprezentaciju BiH.
Sve to je autor smjestio u knjigu o ovom fudbaleru sa mnogo fotografija (to je bila i Nikićeva želja) o njegovoj igračkoj i trenerskoj karijeri, njegovim prijateljima i porodici, kojima je poklonio svu ljubav u životu. Fudbal, porodica i prijatelji su ono što mu je davalo snagu da iako već u poznijim godinama bude aktivan u onome što je njegova prva ljubav, a to je fudbal.
Na jednom mjestu može se naći sve to, a to je knjiga o neponovljivom i najpopularnijem fudbaleru s kraja prošlog stoljeća sa ovih prostora, pod naslovom "Nikola Nikić: Fudbal je moj život".
Recenzije za knjigu su dali mnogi fudbaleri sa prostora bivše države kao: Sušić, Džajić, Baždarević, Pižon, Šurjak, Gudelj, Zajec, Džeko, Pančev i mnogi drugi, poznati novinari kao Senad Hadžifejzović, te mnogi drugi.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.