open-navfaktor-logo
search
Cirkus se nastavlja
Odgovorni šute: Kako je Antoni Bandić došao na listu Premijer lige BiH?
Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH dobio je prijedlog sastava lista sudija i posmatrača suđenja Premijer lige BiH za sezonu 2020/21. Listu je dostavio Komitet za sudije i suđenje FSBiH nakon sjednice održane 7. jula.
17.07.2020. u 17:49
get url
text

VEZANI TEKST - FSBiH u Premijer ligu vraća sudiju koji je napravio najveći cirkus u bh. fudbalu?

Na toj listi prvi je (po abecednom redu) Antoni Bandić, sudija iz Gruda, koji je prije tri godine izbačen sa liste i dobio je jednogodišnju zabranu zbog cirkusa koji je režirao u Bijeljini. "Šerif" iz Gruda, kako su ga prozvali zbog brzine kojom se odlučuje za penale u sudijskoj nadoknadi, Zrinjskom je tada protiv Radnika dosudio fantomski jedanaesterac koji je Mostarcima kasnije osigurao šampionsku titulu.

Bandić je na listu, koju treba usvojiti Izvršni odbor krovnog saveza, došao  tako što je dvije godine uzastopno bio u prvoj grupi uspješnosti u Prvoj ligi Federacije BiH. Komitet za sudije i suđenje FSBiH na sjednici održanoj 7. jula na osnovu prijedloga iz NS FBiH, uvrstio ga je kao prijedlog za bh. elitu.

U prijevodu, to znači da Izvršni odbor FSBiH i administracija Saveza nisu sačinili liste sudija, kako su to ranije za Faktor kazali Eldin Baković, generalni sekretar NS FBiH i iz Komiteta za sudije i suđenje FSBiH.

Prve operativce FSBiH i NS FBiH Adnana Džemidžića i Eldina Bakovića, izvršnog direktora sektora za sport Elmira Pilava, članove Komiteta za sudije i suđenje FSBiH, pitali smo o proceduri kako je Bandić "stigao" na A listu, ali odgovore, iz njihove nadležnosti, do objavljivanja teksta nismo dobili.

Istovremeno, redakciji Faktora javio se Josip Bevanda, predsjednik Kantonalnog NS Zapadnohercegovačkog, koji tvrdi kako Bandić zaslužuje da bude na A listi Premijer lige BiH.

- Ipak, njega predlaže struka i zaslužuje šansu. Dolazi iz mog Saveza i vjerujem da je kvalitetan sudija - kazao je Bevanda, dodavši:

- Zašto nisu odgovarali oni koji su sudjelovali u onom što se tada dogodilo u Bijeljini, nego je samo "cijenu" platio Bandić? - pita se Bevanda.

Nadležnim u FSBiH uputili smo i pitanje da li ima nepotizma u izboru delegata za Premijer lige BiH, ali službeni odgovor iz bh. kuće fudbala nismo dobili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.