open-navfaktor-logo
search
Prvenstvo Srbije
Oglasio se FK Novi Pazar nakon što su navijači Partizana skandirali "Nož, žica, Srebrenica" i veličali Ratka Mladića
Fudbaleri beogradskog Partizana sinoć su u Novom Pazaru pobijedili domaću ekipu rezultatom 4:1, u 4. kolu Super lige, ali je utakmicu obilježilo nacionalističko skandiranje gostujućih navijača zbog čega je utakmice bila prekinuta duže od 40 minuta.
09.08.2021. u 18:18
get url
text

Prekid je uslijedio nakon isticanja transparent sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića, uvredljivog skandiranja i pokliča "Nož, žica, Srebrenica", te veličanja zločina od nekoliko stotina Partizanovih navijača - Grobara.

VEZANI TEKST - "Bratski odnosi" sa Bošnjacima: Uznemiri ga skandiranje "Vučiću, pederu", "Nož, žica, Srebrenica" prolazi

O dešavanjima na stadionu u Novom Pazaru oglasio se i klub.

- U javnosti su se pojavili informacije, a naročito dezinformacije o dešavnjima na Gradskom stadionu zbog čega želimo na ovaj način da se oglasimo i damo nekoliko elementarnih činjenica:

1. Prvih 20 minuta proteklo je bez ikakvih problema i sve je slutilo na pravi fudbalski spektakl, dok se nisu pojavili navijačii Partizana koji su od samog ulaska odmah istakli nacionalističke transparente i krenuli sa nacionalističkim skandiranjima, sa jasnim ciljem provokacije domaće publike. Na nacionalistčke parole navijači Novog Pazara su prvo odgovorili zvžducima sve dok nisu gostujući navijači krenuli sa povicima "Nož, žica, Srebrenica" na šta su uslijedile, također neprihvatljive, političke i nacionalističke parole od strane navijača Novog Pazara koji su se nalazili na zapadnoj tribini stadiona.

2. Na sjevernoj tribini, gdje su bile dvije organizovane grupe navijača Novog Pazara nije bilo nacionalističkih transparenta niti su se mogla čuti nacionalistička skandiranja. Pojedini, takozvani, navijači Pazara sa zapadne tribine svojim nepromišljenjim skandiranjima, kojima nije mjesto na stadionu Novog Pazara, nanijeli su ogromnu štetu klubu, jer su svojim istupima samo omogućili da se pravi vještačka ravnoteža u raspodjeli krivice između navijača Partizana i navijača Novog Pazara, a svako ko je bio na terenu mogao je da vidi da to nije istina i da su navijači Partizana bili okidač za sva kasnija dešavanja.

Ti isti navijači Novog Pazara su skandirali Uprava napolje, a u toj Upravi sjede ljudi koji daju svoj novac za klub, bez kojih bi klub prestao da funkcioniše. Očito da ti navijači ne dolaze na stadion niti iz sportskih, niti iz fudbalskih razloga. Uostalom ti takozvani navijači su pogodili dva naša igrača, koji su zadobili teške povrede glave u oba slučaja. Oni se trenutno nalaze na detaljnim intezivnim pregledima u novopazarskoj bolnici, gde se strahuje da se radi o ozbiljnjim povredama.

3. Ekipa Partizana je bila bolja ekipa na terenu, Upravi i igračima čestitamo na ostvarenom rezultatu. Istovremeno se izvinjavamo igračima Partizana i našim sponzorima zbog vrijeđanja neodgovornih pojedinaca iz redova naših navijača.

4. Službena lica i delegati FSS odradili su svoj posao za svaku pohvalu kao i sudijski tim predvođen sudijom Milanom Milanovićem.

5. Novi Pazar ostaje fudbalski grad i grad sporta, u njemu su svi dobrodošli. Želimo da se sa svima takmičarski nadmećemo i uvijek ćemo osuditi neprimjerene postupke naših navijača, a gostujući navijači koji fer i sportski navijaju za svoj klub su uvijek dobrodošli. Također, nećemo dozvolit da naš stadion bude mjesto izržavanja najprimitivnijih nacionalističkih i političkih strasti - piše u saopćenju koje potpisuje Upravni odbor FK Novi Pazar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.