open-navfaktor-logo
search
Razni projekti
Općina Centar najavila da će u 2020. godini za sport izdvojiti oko dva miliona KM
Za modernizaciju stadiona "Asim Ferhatović Hase" u budžetu je planirano 700.000 KM
10.01.2020. u 12:59
get url
text

Općina Centar Sarajevo i ove godine je pokazala opredjeljenje da pomogne razvoj sporta i sportista u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Tako je u općinskom budžetu za 2020. godinu planirano da se izdvoji oko dva miliona konvertibilnih maraka ( 1.976.000 KM) za podršku sportu, saopćeno je iz Općine Centar.

Izdvojeno je 123.200 KM za vannastavne sportske aktivnosti djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta putem JU Centar za sport i rekreaciju (sportsko animacijski program za djecu predškolskog uzrasta, škola gimnastike, škola skijanja, projekt "365 sport plus", školske lige, projekt za djecu sa poteškoćama u razvoju).

I ove godine će biti realiziran projekat "Škola plivanja kroz nastavni proces za učenike četvrtih razreda osnovnih škola sa područja općine Centar Sarajevo" za šta je iz budžeta izdvojeno 30.000 KM. Izdvojeno je i 10.000 KM za sportske susrete srednjih škola.

U cilju razvoja i unapređenja sporta na području općine Centar izdvojeno je 298.000 KM Javnoj ustanovi "Centar za sport i rekreaciju" čiji je osnivač Općina Centar i to za podršku u radu, nabavku opreme i sportskih rekvizita za sportske klubove, za projekte masovnog uključivanja građana sa područja općine Centar u sportske aktivnosti, za trenažne i takmičarske procese djece i mladih, te za zaštitu teniskih terena.

U proteklom periodu provedene su aktivnosti na izradi Strategije Općine Centar iz oblasti sporta za period 2019.-2022. godina. Za implementaciju Akcionog plana Strategije izdvojeno je 45.000 maraka. Za podršku sportskim manifestacijama i turnirima, te sportskim organizacijama izdvojeno je 35.000 KM.

Općina Centar Sarajevo će i u ovoj godini nastaviti dugogodišnju praksu pomaganja sportskim kolektivima i pojedincima koji na najbolji način predstavljaju Bosnu i Hercegovinu u svijetu. Za tu namjenu izdvojeno je 65.000 KM.

Planiran je i nastavak aktivnosti na realizaciji projekta modernizacije stadiona "Asim Ferhatović Hase" za šta je u budžetu planirano 700.000 KM.

U budžetu za 2020. godinu izdvojeno je i 100.000 maraka za izgradnju sportske sale za potrebe Srednje zubotehničke škole i Medicinskog fakulteta.

Kako bi svojim građanima oosigurala kvalitetnije uslove za život i mališanima siguran prostor za igru, u ovogodišnjem budžetu ove lokalne zajednice izdvojeno je 570.000 KM za izgradnju i uređenje sportskih ploha, dječijih i ciciban igrališta, poligona za ekstremne sportove i fitnes centra na otvorenom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.