open-navfaktor-logo
search
Infrastruktura
Općina Centar: U modernizaciji stadiona Koševo očekujemo pomoć FBiH, KS i Grada Sarajevo
Načelnik Nedžad Ajnadžić će predložiti povećanje budžeta na milion KM
13.11.2019. u 10:33
get url
text

Nakon obavljene javne rasprave o konceptu izmjena i dopuna RP Zetra - zona sporta i rekreacije, načelniku Općine Centar Sarajevo Nedžadu Ajnadžiću pristigao je veći broj upita građana u vezi sa mogućim osiguravanjem finansijskih sredstava neophodnih za stvaranje uvjeta za održavanje fudbalskih događaja u organizaciji FIFA-e i UEFA-e.

- S tim u vezi važno je istaknuto da je u nacrtu budžeta Općine za 2020. godinu planiran iznos od 500.000 KM, a u konačnom prijedlogu, koji će razmatrati Općinsko vijeće na decembarskoj sjednici, načelnik Ajnadžić će predložiti povećanje ovog iznosa na milion maraka.

Građani su se raspitivali i za moguće učešće drugih nivoa vlasti u sufinansiranju projekta modernizacije Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase". U tom smislu načelnik Ajnadžić je uputio prijedlog Vladi KS, odnosno Ministarstvu kulture i sporta i gradonačelniku Sarajeva, kako bi se u budžetima Kantona i Grada Sarajeva osigurala značajna sredstva čime bi se već u januaru 2020. godine pokrenuo postupak javnih nabavki za radove na potpunoj rekonstrukciji terena, sistema zagrijavanja, ugradnji brojčanika na ulazima, uređenju svlačionica, prostora za novinare...

I ovoga puta načelnik Ajnadžić ističe da je u periodu od 1995. godine do danas jedino Ministarstvo kulture i sporta KS u 2018. godini izdvojilo 500.000 KM kao podršku Općini u realizaciji projekta modernizacije stadiona, te očekuje da će i u narednoj budžetskoj godini Ministarstvo sufinansirati navedene projekte.

S obzirom na to da je stadion Koševo objekat na kojem su održane Olimpijske igre u organizaciji Grada Sarajeva kao i mjesto otvaranja EYOF-a, načelnik Ajnadžić iskazuje uvjerenje da će gradonačelnik Abdulah Skaka, kao predlagač budžeta Grada Sarajeva, osigurati da se u ovom budžetu iznađu sredstva za finansiranje projekata na stadionu Koševo, pri čemu načelnik istinski podržava odluku Grada Sarajeva kojom se osigurava 500.000 KM za daljnju izgradnju stadiona Željezničara na Grbavici.

Općina Centar očekuje i da će Vlada Federacije BiH učestvovati u finansiranju navedenih projekata na stadionu Koševo i tako doprinijeti da će ovaj stadion zbog svog kapaciteta, odnosno broja gledalaca biti i u budućim vremenima mjesto za odigravanje najvećih fudbalskih predstava, kako klubova iz Bosne i Hercegovine u sklopu evropskih takmičenja, tako i reprezentativnih susreta, ali i mjesto velikih kulturnih, muzičkih i drugih važnih projekata koji imaju i nacionalni karakter - saopćeno je iz Općine Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.