open-navfaktor-logo
search
Evropski put
Osmi pokušaj: Zrinjski u Ligi prvaka ima priliku uraditi ono što nije nikada u svojoj historiji
Fudbalskog prvaka Bosne i Hercegovine, ekipu Zrinjskog, večeras u Mostaru očekuje revanš prvog kola kvalifikacija za Ligu prvaka protiv armenskog šampiona Urartua.
18.07.2023. u 11:52
get url
text

Zrinjski iz prve utakmice brani minimalnu prednost, s obzirom na to da je tim Krunoslava Rendulića prije sedam dana u Armeniji slavio sa 1:0.

Aktuelni prvak BiH osmi put nastupa u kvalifikacijama za elitno UEFA takmičenje, a prethodnih sedam puta nije uspio preskočiti prvu prepreku.

U ovisnosti od toga iz koje runde kvalifikacija za Ligu prvaka je kretao, Zrinjski je uvijek završavao svoj put u prvom ili drugom kolu.

U sezoni 2005/06. od Zrinjskog je u prvom kolu bio bolji luksemburški Dudelange.

Zrinjski je u sezoni 2009/10. u pohod na Ligu prvaka krenuo od drugog kola kvalifikacija, ali tada je jači bio Slovan iz Bratislave.

U sezonama 2014/15., 2016/17. i 2017/18. Mostarci su evropski put počeli od drugog kola kvalifikacija, ali su ih redom zaustavljali Maribor, Legija iz Varšave i ponovo Maribor.

Zrinjski je u sezoni 2019/20. bio neuspješan u prvom kolu protiv Spartaka iz Trnave, a u prethodnoj sezoni Mostarce je na startu eliminirao Sheriff.

Posljednji bh. tim koji je preskočio jednu prepreku u kvalifikacijama za Ligu prvaka bio je Sarajevo. U sezoni 2020/21. tadašnji prvak BiH u prvom kolu kvalifikacija eliminirao je velški Connah's Quay Nomads. U drugom kolu Dinamo Brest je zaustavio Bordo tim. Zbog mjera u borbi protiv koronavirusa sezona je bila specifična iz razloga što se igrao po jedan meč.

Najbolje rezultate u kvalifikacijama za Ligu prvaka napravili su Željezničar i Sarajevo. Željo je u sezoni 2002/03. stigao tik do grupne faze, ali tada je u dvomeču prejak bio engleski Newcastle, a Sarajevo je taj rezultat ponovilo u sezoni 2007/08., a eliminirao ih je kijevski Dinamo.

Nikada niti jedan bh. klub nije uspio izboriti grupnu fazu nekog UEFA takmičenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.