open-navfaktor-logo
search
Evropa i mi
Ostali smo crna ovca: Kako će se iz FSBiH opravdati šefu Čeferinu?
Aleksander Čeferin, predsjednik Evropske fudbalske federacije, u razgovoru za zvaničnu stranicu UEFA-e govorio je o korona krizu kroz koju prolazi i evropski fudbal.
21.07.2020. u 15:41
get url
text

VEZANI TEKST - Fudbal na respiratoru: Kako su Alen Šeranić i Vico Zeljković zbog Borca "ubili" Premijer ligu BiH

Slovenac na čelu evropskog fudbala naglasio je kako je ponosan na solidarnost koju su pokazali savezi i klubovi tokom krize zbog koje se gotovo tri mjeseca ovog proljeća nije igrao fudbal.

- Tokom krize uzrokovane virusom COVID-19 bili smo pod velikim pritiskom, ali napravili smo odličan posao u povratku fudbala širem Evrope. Svi smo morali ponešto žrtvovati. UEFA je žrtvovala dio svoje sljedeće sezone kako bi nacionalne lige mogle da okončaju svoja takmičenja za sezonu 2019/20. I tu se pokazala velika solidarnost te stvarna želja za kompromisom koja će biti ponovo potrebna i u septembru tokom reprezentativne pauze - kazao je Čeferin.

Pitanje je kako će se odgovorni iz Fudbalskog saveza BiH opravdati šefu iz UEFA-e, jer je Premijer liga naše zemlje jedno od rijetkih takmičenja na Starom kontinentu koje nije završeno na zelenom terenu nego za zelenim stolom. I dok je Čeferin bio optimističan, u FSBiH su se vodili politikom i prekinuli su prvenstvo iako su postojali uvjeti da se fudbal igra...

- Mi kao upravljačko tijelo moramo misliti na dobrobit svih takmičenja, a ne samo evrokupova. Smatram kako je ključna odluka bila ona da vrlo rano odložimo EURO za godinu. Tada su svi shvatili kako u fudbalu vlada duh jedinstva i solidarnosti. Vjerovao sam od prvog trenutka kako će se takmičenja prekinuta u martu nastaviti. Uvijek morate da budete optimistični i kada se dogodi krizna situacija morate imati pripremljen plan. I nadalje ćemo igrati bez gledalaca na tribinama jer ne želimo nikakav rizik. U ovoj smo krizi naučili koliko smo ranjivi, ali siguran sam kako ćemo iz čitave ove situacije izaći snažniji i mudriji - kazao je Čeferin.

VEZANI TEKST - Gdje je novac: FSBiH još nije isplatio obećani novac klubovima

Predsjednik UEFA pohvalio se i finansijskom pomoći koju je UEFA dodijelila svojim članicama.

- Naše članice suočene su s raznim vrstama izazova, a saradnja s njima je kamen temeljac naših aktivnosti. Stoga smo i i unaprijed isplatili 236,5 miliona eura (pola milijarde KM) iz programa solidarnosti HatTrick kojima će moći da amortizuju finansijske gubitke uzrokovane situacijom vezanom uz COVID-19 - naglasio je Čeferin.

Zanimljivo, bh. klubovi još nisu dobili ni feninga od novca kojeg je pomenuo Čeferin. Još jedan minus za administraciju FSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.