open-navfaktor-logo
search
Fašizam u Mostaru i Širokom
Osuđeni zločinci na stadionima: Zakazana sjednica Disciplinske komisije FSBiH
Na stadionima Pod Bijelim brijegom u Mostaru i Pecara u Širokom Brijegu navijači Širokog i Zrinjskog proteklog vikenda su na utakmicama Premijer lige Bosne i Hercegovine veličali osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka.
29.11.2021. u 11:56
get url
text

Zrinjski je u subotu igrao protiv Posušja. Na tribni na kojoj su bili smješteni navijači Zrinjskog (Ultrasi) istaknuta je fotografija Slobodana Praljka, čovjeka koji je pred Međunarodnim sudom u Haagu pravomoćno osuđen na 20 godina, a nakon izricanja presude 29. novembra 2017. godine u sudnici je popio otrov i preminuo.

Slika ratnog zločinca na mostarskom stadionu nije smetala glavnom sudiji meča Admiru Musiću iz Hrasnice, kao ni delegatu Safetu Radmiloviću iz Goražda. Službena lica imala su ovlasti da prekinu meč sve do uklanjanja slike, ali nisu.

VEZANI TEKST - Fašizam u Širokom Brijegu: Na Pecari se "ukazao" ratni zločinac Slobodan Praljak
 

Ostaje nam da vidimo šta će delegat Radmilović navesti u svome izvještaju.

Slobodan Praljak "ukazao" se i na Pecari, gdje su igrali Široki Brijeg i Sarajevo. Glavni sudija meča bio je Banjalučanin Dragan Petrović, a delegat Milan Janković iz Trebinja. 

Od izvještaja delegata ovisi eventualna kazna s kojom bi se klubovi mogli suočiti. Sjednica Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine bit će održana u srijedu, potvrđeno je za Faktor.

VEZANI TEKST - "Slučaj Praljak": Široki Brijeg kažnjen zbog veličanja osuđenog ratnog zločinca
 

Široki Brijeg je već ranije kažnjavan zbog transparenta posvećenog Slobodanu Praljku.

Na utakmici Širokog protiv Zvijezde 09 2019. godine navijači domaćih veličali su osuđenog ratnog zločinca, a delegat je tada fudbalere poslao u svlačionicu i utakmica je bila prekinuta sedam minuta.

Disciplinska komisija FSBiH poslije toga je "zatvorila" sjevernu tribinu stadiona Pecara na tri meča, a Široki Brijeg kaznila sa 3.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.