open-navfaktor-logo
search
U čast legendi
Peleove kćerke tražile da Santos povuče broj 10 na dresu, stigao odgovor kluba
Brazilski fudbalski klub Santos iz Sao Paula otkrio je planove o trajnom povlačenju dresa s brojem 10, koji je tokom svoje karijere nosio legendarni Pele.
31.12.2022. u 12:59
get url
text

Veliki broj brazilskih medija objavio je da su Peleove kćerke, nakon njegove smrti, uputile zahtjev klubu da više niko ne nosi dres Santosa s brojem 10.

- Predložit ćemo to Upravnom odboru. Za tako nešto postoji procedura, potrebno je da se sastanu članovi odbora i to odobra - izjavio je predsjednik Santosa Andres Rueda pa dodao:

- U međuvremenu, u siječnju ćemo privremeno ukinuti korištenje dresa s brojem 10, nadajući se da će naš odbor tu odluku pretvoriti u trajno rješenje. Već je i prije postojala takva inicijativa, ali su mnogi mislili da se Peleu na bolji način odaje počast time što njegovu "desetku" i dalje koristimo - dodao je Rueda.

Trenutno u Santosu taj broj na svojim leđima nosi venecuelanski napadač Yeferson Soteldo.

Pele je za Santos igrao od 1956. do 1974., a klub je proglasio sedam dana žalosti, nakon što je u četvrtak objavljeno da je legendarni trostruki svjetski prvak s reprezentacijom Brazila preminuo u dobi od 82 godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.